– Det här talar för sig självt. Sexuella trakasserier kan vara svåra att bevisa. De brukar inte skrivas ner som i detta fall, säger Bo Villner, jurist på LO-TCO Rättsskydd.

Handels har via Rättsskyddet stämt Konfektyrboden för sexuella trakasserier, enligt diskrimineringslagen. Arbetsgivaren krävs på ett skadestånd på 100 000 kronor.

Linda Eriksson hade jobbat på Konfektyrboden som bland annat säljer choklad och kokosbollar till livsmedelsbutiker i en månad när hon fick paketet med chokladbollarna. Det var en av lagerarbetarna som gav det till henne med hälsning från chefen.
– Jaha, tänkte jag först. Men när jag öppna och läste vad det stod på etiketten kändes det verkligen inte ok. Särskilt inte eftersom det var från chefen som ska föregå med gott exempel, säger Linda Eriksson.

Hon berättar att hon är van vid hård jargong. Hon tog en bild på paketet. Men gjorde ingenting. Senare när hon inte fick sin lön och kontaktade facket kom hon ihåg bilden. Hon visade den för Handels och tillsammans bestämde de sig för att stämma Konfektyrboden.

Det är inte första gången företaget stäms. I fyra fall har bolaget och chefen stämts för att inte ha betalat löner till sina anställda. I ytterligare ett fall har Konfektyrboden stämts för föreningsrättskränkning. Alla anställda har blivit hotade när de krävt att få sina löner. Men i ett fall var det direkt kopplat till att den anställda gått till facket.

Handelsnytt har sökt Konfektyrboden utan resultat.

Läs tidigare artiklar här!