– Vi ser väldigt allvarligt på detta, att det har fått pågå under så lång tid. Det ligger inte i linje med det ansvarsfulla företagande som Icas stadgar förespråkar, säger Ica-Handlarnas vd Fredrik Hägglund som även sitter i förbundets ansvarsnämnd.

Anställda på Ica Kvantum i Stenungsund, mellan Göteborg och Uddevalla, har mått dåligt på jobbet länge. Arbetsmiljöverket har varit inkopplat sedan mars 2012. I torsdags tog Ica ansvarsnämnd upp frågan. Sedan nämnden bildades 2008 har endast fyra ärenden behandlats.

Nämnden kan besluta om sanktioner mot handlaren. Den mildaste är erinran. Därefter kommer varning och den kraftfullaste sanktionen är uteslutning, vilket innebär att handlaren får sälja sin butik.
– Vi vill att en oberoende expert utses som ger stöd till handlaren. Vi kommer att följa upp att handlaren följer de krav som Arbetsmiljöverket ställt och när tidsfristen från Arbetsmiljöverket löpt ut får vi ta ställning till om något ytterligare behöver göras, säger Fredrik Hägglund.

Det betyder att handlaren har fram till 15 februari 2015 på sig att komma till rätta med butikens arbetsmiljöproblem. Görs inte det riskerar handlaren uteslutning men också ett skadestånd som Arbetsmiljöverket satt upp på strax över 1 miljon kronor.
– Vi behöver arbetsro i butiken nu. Vi har en handlingsplan för hur vi ska komma till rätta med problemen och vi följer den, säger Ica-handlaren Robert Larsson.

Mikael Bergman, inspektör på Arbetsmiljöverket, anser att ansvarsnämnden hade kunnat pressa på ytterligare.
– Nämnden kunde ha satt ett tidigare datum än 15 februari nästa år som slutdatum. Nu blir det som att de avvaktar vårt beslut. Det är ju inte vi som ska bedriva arbetsmiljöarbetet utan företaget. Men jag tycker att det är bra att de äntligen agerar och hoppas nu att handlaren kan få det stöd han behöver, säger Mikael Bergman.  

Handels arbetar med att få till en fackklubb på arbetsplatsen och enligt ombudsman Patrik Bohman känns det som att arbetsmiljöarbetet går åt rätt håll.

Bakgrund:

Långvarig konfliktI mars förra året anmälde Handels Ica Kvantum i Stenungsund för bristande arbetsmiljö. En person i ledningsgruppen upplevdes som hotfull och labil. Butiken är stor och har runt ett 50-tal anställda. Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen och hotade med böter om inte arbetsmiljön förbättrades. Problemen fortsatte och i september i år krävde Arbetsmiljöverket att en oberoende utredning skulle göras. Den är nu klar.

Fakta

Icas ansvarsnämnd

Skulle handlaren fällas i ansvarsnämnden kan han få en tillsägelse, en varning eller tvingas att sälja sin butik till Ica. En tillsägning eller varning kan också innehålla olika krav för fortsatt medlemskap i Förbundet.