På årets svenska Melodifestivalens första deltävling i Malmö satt Anders Thore på rad 23.
– Det låter inte så märkvärdigt, men vi satt väldigt bra. Green Room var bredvid så artisterna passerade bara fyra rader längre fram.
Klockan är två på eftermiddagen och han har en timmes paus från jobbet i kassan på Hemköp i Malmö.
– Nu snart går det att lyssna på den andra deltävlingens bidrag för allra första gången, säger han och tittar på sin armbandsklocka.
Det handlar bara om en minuts smakprov per låt. Men ändå.
– Jag har gått och väntat på det här länge, säger han längtansfullt om årets schlagerfest.
Nu händer det något hela vägen fram till den stora Eurovisionfinalen i Köpenhamn. Det känns lite konstigt, tycker han, att festen slutade i Malmö förra året och börjar på samma ställe i år.

Förra årets final i hemstaden var en höjdare. Han tog semester från jobbet i kassan och lät sig uppslukas av schlagerfesten i tio dagar (och nätter). Särskilt mycket sömn blev det inte. Han kom inte i säng förrän tidigt på morgnarna och hade behövt vila ut en vecka efteråt. För att hinna med så mycket som möjligt gjorde han ett eget schema.
– Jag fick se så mycket! Bakom kulisserna. Och på hemmaplan. Jag trodde inte Malmö skulle få det, säger han med en lycklig suck.
I år åker han till den svenska finalen i Stockholm 8 mars och två månader senare väntar den stora finalen i Köpenhamn. Melodifestivalklubben, som han är medlem i, fixar biljetter till deltävlingar, genrep och finaler. Genrepen är viktiga för då sätter jurygrupperna sina poäng.

Anders var 7 år när han lyssnade på en massa låtar som pappa hade spelat in.
– Det var geografi. Länder, huvudstäder och så tävling i musik.
Mellon började med en Europakarta. Sedan har det rullat på. En av de stora upplevelserna var den svenska finalen i Globen 2003. Publiken fick vara med och tävla i schlagerkunskap under ledning av Richard Herrey. Tio personer klev upp på scenen, en av dem var Anders.
– Till slut var det bara jag och en tjej kvar. Där stod vi framför 13 000 personer på Globens scen! Och så fick vi sjunga Carolas Främling. Men jag tänkte att ingen kommer känna igen mig efteråt. Här på Hemköp var det kunder som sa att de sett mig på Globens scen i lördags!
Anders svarade rätt på frågan om hur många gånger Jan Johansen tävlat i Melodifestivalen (4 gånger).

Han kan räkna upp alla svenska vinnare från 1968 och framåt. Låtarna dessförinnan är han dock inte hundraprocentig på. Och så kan han en massa om artister, låtar, deltävlingar, svenska finaler och Eurovisonfinaler.

Häftigaste scenbygget i Eurovision Song Contest hittills var i Düsseldorf 2011. Det är kul att åka iväg till andra länder för att följa en final, tycker Anders, men det finns gränser för vart han vill åka. Azerbajdzjan (2012) hoppade han över. Därför var det lite oroande förra året när Azerbajdzjan var Anders speciella favorit.

Mellon och Eurovision Song Contest ska helst upplevas live.
– Det är en helt annan känsla än framför tv:n. Man känner stämningen och det händer så mycket runt omkring.
För Anders blir årets Eurovisionfinal den andra i den danska huvudstaden – den förra var 2001.
– Jag har inte gjort ett schema ännu, men får nog göra ett i år igen, säger han med något drömskt i blicken.

Schlagerfakta

Sverige har vunnit 5 gånger

1956 hölls första Eurovision Song Contest i Lugano i Schweiz med sju deltagare. Sverige deltog första gången 1958 då Alice Babs tävlade med Lilla stjärna.

Sverige har vunnit fem gånger och ligger tvåa på den sammanlagda topplistan. 1974 med Abba och Waterloo. 1984 med Herreys och Diggi-loo diggi-ley. 1991 segrade Carola med Fångad av en stormvind. 1999 vann Charlotte Nilsson (Perrelli) med Take me to your heaven och 2012  tog Loreen hem segern med Euphoria.

Irland leder med sju förstaplaceringar.

I år deltar Sverige för 54:e gången.

Åren 1964 (artiststrejk), 1970 (protest mot föregående års utnämning av fyra vinnare) och 1976 (ekonomiska skäl) deltog vi inte.

När programledaren frågade efter Jugoslaviens rösterna 1981 blir svaret i telefonen I don´t have them. Fel telefonnummer hade slagits och det var en privatperson i Jugoslavien som svarade.

Fakta:

Anders Thore

Ålder: 39 år.
Jobb: Hemköp i Malmö.
Aktuell: Med sitt brinnande intresse för Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, som har setts live i Malmö (1992 och 2013), Stockholm (2000), Köpenhamn (2001), Tallinn (2002), Oslo (2010) och Düsseldorf (2011).
Minns: När jag stod på melloscenen i Globen i finalen 2003 framför
 13 000 personer.

Anders topp tre i Mellon
1 Arja Saijonmaa: Högt över havet (1987)
2 Alcazar: Not a sinner nor a saint (2003)
3 Bel Air: 1+1=2 (1985)
Anders topp tre i Eurovision Song Contest
1 Marie Myriam: L´oiseau et l´enfant (Frankrike, 1977)
2 Jalisse: Fiumi di parole (Italien, 1997)
3 Beth: Dime (Spanien, 2003)