Linda Eriksson är en av de fyra ungdomarna som inte fick hela lönen när hon jobbade på kokosbollsföretaget i Boden. När hon vände sig till facket för hjälp fick hon ett mejl av chefen: ”Måste bara fråga dig är du helt intelligensbefriad? Du har gått till facket och beklagat dig. Vi får väl se vad vi kan hitta på för otrevligheter. Jag anser att det ska kännas lika för alla.”

För att Linda Eriksson verkligen ska få sina pengar kommer LO-TCO Rättsskydd att begära bolaget i konkurs.
– Företaget är bara bluff och båg. Det finns inga pengar. Därför kommer vi att begära bolaget i konkurs. Så att Linda kan få ut pengarna via den statliga lönegarantin, säger Bo Villner, jurist på LO-TCO Rättskydd.

Linda Eriksson är den andra anställda som får rätt gentemot Konfektyrboden. I mitten av december dömde Luleå tingsrätt företagaren att betala 30 000 kronor till Åsa Brännvall. När den domen föll begärde LO-TCO Rättsskydd företagaren i konkurs. Att man nu begär bolaget Konfektyrboden i konkurs beror på att Linda Eriksson var anställd i bolaget.
– Konfektyrbodens agerande leder till att skattebetalarna får stå för notan genom lönegarantin, säger Bo Villner, jurist på LO-TCO Rättsskydd.

Förutom skadestånd till Linda Eriksson ska Konfektyrboden betala 80 000 kronor till Handels.

Konfektyrboden har fram till den 2 april att höra av sig till Arbetsdomstolen, annars vinner domen laga kraft.

Fotnot: LO-TCO Rättsskyddet har även stämt Konfektyrboden för sexuella trakasserier. Linda Eriksson fick efter en månad på jobbet ett paket chokladbollar. På etiketten stod det bland annat ”klapp i stjärten”.

Fakta:

Sex stämningar mot sig

Totalt har facket stämt företaget sex gånger, fyra för utebliven lön, en för föreningsrättskränkning och en för sexuella trakasserier.

Verksamheten drivs av två arbetsgivare, dels företagaren (chefen) själv, dels i bolagsform, Konfektyrboden AB. Tre av stämningarna är gentemot företagaren. Tre av stämningarna är emot Konfektyrboden AB. En av de anställda har varit anställd av bolaget, övriga av företagaren själv.

Dagens dom är en tredskodom. Så kallas domar där den svarande, i detta fall Konfektyrboden, inte svarar på stämningen eller kommer till rättegången, samtidigt som kraven i stämningen är rimliga.