Levi Peniel var frustrerad, han tyckte aldrig han fick prata ut med cheferna, säga vad han tyckte gick fel till på jobbet.
– En dag på lagret tog jag till orda, men ägarna ville inte diskutera. En av dem slog mig i huvudet så att jag trillade, tog mig i armen och kastade ut mig.

Levi Peniel var inskriven på arbetsförmedlingen när han nio månader tidigare, i februari förra året, fick jobb på Kungsmöbler i Jönköping. Han jobbade både på lagret och med att köra ut och montera möbler hemma hos kunder i allt från Ystad till Norrtälje. Det blev långa resor, men Levi Peniel säger att han inte fick något extra betalt eller ens tid för lunchrast. Han kom hem rödögd och svag, ibland efter midnatt.
– Jag blev stoppad av polisen en gång och fick böter för brott mot kör- och vilotiderna. Företaget betalade, sen ville de att jag skulle förstöra färdsskrivaren.

Tyckte cheferna att han gjorde ett dåligt jobb, var det därför han blev illa behandlad, har Levi Peniel frågat sig. Det tror han inte, det har han i alla fall inte blivit tillsagd. Han tycker att han slet. Bar upp möbler i trapphus utan hiss. Putsade fönstren på lagret. Hoppade ner i containrar och pressade kartonger.
– Det hände att jag gömde mig i ett hörn och bad till Gud. Jag var hela tiden orolig, vad ska hända i dag? Men jag ville ändå arbeta vidare, ville försörja mig och min familj.

Till Handelsnytt förnekar Kungsmöbler att man brutit mot arbetstidsregler och tagit till våld.
– Det är bara lögn. Levi kom i dispyt med killarna på lagret. Vi gick emellan, men rörde honom inte. Han är alltid välkommen tillbaka, han har c-körkort och är viktig för oss, säger Patrik Ipek, en av Kungsmöblers ägare.

Levi Peniel vill inte tillbaka. Nu är han föräldraledig tillsammans med sin fru. Deras yngste son Filip föddes i februari.

Handels har stämt Kungsmöbler i Jönköpings tingsrätt och kräver företaget på skadestånd för att Levi Peniel blivit uppsagd på fel sätt och inte fått lön sedan dess.
– Arbetsgivaren har behandlat den anställde väldigt illa. Det är inte acceptabelt helt enkelt, säger Anne Alfredson, jurist på LO-TCO Rättsskydd som driver ärendet.
Nu ska Kungsmöbler komma med ett svaromål. Företaget har butik och lager i Jönköping. Det har inte kollektivavtal.

Fakta

Slarvas med kör- och vilotider

Reglerna för kör- och vilotider säger att chaufförer ska ha 45 minuter rast efter 4,5 timmar. På Handels är man bekymrad över chaufförers stressiga arbssituation.
-- De har så pressade turer med små marginaler för när leveranserna ska vara hos kunden att de känner sig tvungna att bryta mot reglerna. Det är stora brister i företagens planering av distributionen. Det värsta är om det orsakar en olycka, säger Mikael Segel, ombudsman på Handels förbundskontor.