– Att komma hit, få erfarenhet och utbildning är helt ok. Men förra gången var det absolut inte fråga om någon upplärning eller arbetsträning. De jobbade som vilka inhyrda som helst, säger klubbordförande Joakim Martinsson på Axstores lager i Jordbro i södra Stockholm.

Telge tillväxt ägs av Södertälje kommun. Tillsammans med Arbetsförmedlingen vill de öka ungas möjligheter att få jobb. Telge tillväxt ordnar prova-på-jobb och ungdomarna får lön enligt Kommunals avtal för människor i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Hade de fått lön som inhyrda på Axstore hade de haft runt 40 kronor mer i timmen.

Fackklubben tog upp saken med Axstore, som avbröt samarbetet. Nu vill Telge tillväxt tillbaka till lagret och har kontaktat fackklubben. Men ingenting är ännu bestämt.
– Vi kommer att ha ett möte för att säkerställa att det handlar om arbetsträning den här gången. Efter det behöver vi även diskutera saken med Axstore så att allt går rätt till, säger Joakim Martinsson.  

Enligt Telge tillväxts vd Harry McNeil stämmer inte fackets kritik.
– Ungdomarna fick en gedigen och särskild introduktion och utbildning, säger han.

Harry McNeil har ännu inte pratat med Axstore eftersom han ville prata med fackklubben först.
– Eftersom Handels och fackklubben hade invändningar förra gången ville vi ha ett möte med dem först. Det för att reda ut eventuella frågeställningar. Vi är inte ett bemanningsföretag och ska inte användas så. Vi vill hjälpa unga människor att få arbetslivserfarenhet. Vi vill gärna samarbeta med Axstore. Vi vill samarbeta med alla företag, säger han.