För att textilarbetarna i Bangladesh ska få säkrare arbetsplatser och bättre arbetsvillkor skapades förra året avtalet ”Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh” av globala fackliga organisationer. I dagsläget har runt 150 företag världen över skrivit under. Därmed har de förbundit sig att finansiera oberoende inspektioner om till exempel byggnadssäkerhet på textilfabrikerna. Stadium är ett av företagen som precis skrivit på.

Förra veckan åkte representanter från fackförbunden Handels och IF Metall till Bangladesh för att med egna ögon se vad avtalet handlar om. De träffade ministrar, arbetsgivare, fackföreningar, folk från H&M och Ikea och de besökte sy- och vävfabriker.
– Nu ska vi kartlägga vilka företag som har produktion där, och uppmana dem att skriva på. Det ska vi börja bearbeta mer konsekvent nu, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström, som var med på resan.

Textilarbetare är egentligen IF Metalls område. Handels engagerar sig i frågan bland annat för att butiksanställda i Sverige ska kunna sälja sina varor med hedern i behåll.
– Våra medlemmar vill inte sälja produkter som är tillverkade under vidriga förhållanden, säger Lars-Anders Häggström.

Fakta

Företagen betalar max 3 miljoner 

• Företagen som ansluter sig till avtalet betalar högst 500 000 dollar per år, motsvarande runt 3,2 miljoner svenska kronor. Summan varierar beroende på hur mycket tillverkning man har i Bangladesh. Pengarna ska finansiera inspektionerna.
• H&M var bland de första att skriva på. Gina Tricot, Hemtex, Ica, Kappahl och Åhléns har gjort det senare. Däremot inte till exempel Ikea, som hänvisar till att man redan har en uppförandekod för leverantörer.