För att visa vilka karriärmöjligheter som finns inom handeln ordnade Svensk Handel och Vallentuna gymnasium i går en inspirationsdag för elever från handelsprogram runt om i landet. Inbjudna talare peppade, bland andra 22-åriga Shoresh Hussein som är ställföreträdande butikschef på Lidl i Vällingby.
– Hela högstadiet gick åt helvete med för mycket fester och skolk. Jag kom inte in på något gymnasieprogram.

Till slut kom han in på handels- och administrationsprogrammet, fick extrajobb på ÖoB, sen Dollarstore. Men han ville bli chef och gick en butikschefsutbildning. Efter praktiken på Ica bestämde han sig för att byta drömmen om att jobba i klädbutik till att jobba med mat.

Cecilia Sahlin som är vd på Body Shop berättade att hon började praoa i Sundsvallsbutiken i åttan, fick extrajobb, valde handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet och sen rullade det på.

Jeansentreprenören Marthyn Ingham valde handelsprogrammet mest för att han var skoltrött, men efter praktiken på JC var han fast.
– Jag blev enormt intresserad av jeans, jeanskulturen och musiken.
2011 blev han vd på JC och skulle vända förlustsiffrorna, men fick sparken via ett pressmeddelande. Om man inte vågar misslyckas, kommer man aldrig lyckas, var hans budskap.

Elevernas frågor handlade om allt från om föreläsarna var singlar och vilka jeans de hade, till hur man bäst söker jobb och vilka egenskaper de söker hos butiksanställda. Handelsnytt frågade några av eleverna vad de tänker sig för framtid inom handeln.

Hanna LjungqvistHanna Ljungqvist, handels- och administrationsprogrammet, Leksand gymnasium, ettan:
– Jag vill jobba med mode, kläder och att sälja. Jag vill ta mig så långt som möjligt och bli butikschef till slut. Jag tycker det verkar vara ett socialt jobb och att det aldrig blir långtråkigt.


Morgan KawesaMorgan Kawesa, handels- och administrationsprogrammet, Arlandagymnasiet, ettan:
– Efter trean ska jag åka till Texas och jobba i min mammas klädaffär några månader. I Stockholm kommer jag kanske plugga vidare. Jag vill bli en bra säljare.

Twilight OldenburgTwilight Oldenburg, handels- och administrationsprogrammet, Gustavsbergs gymnasium, trean:
– Jag vill jobba som marknadsförare. Jag älskar att göra presentationer, affischer och skyltar. Vi har varit ute på praktik, men det är inte min grej att stå i en butik. Man gör bara samma grejer, jag blir lätt uttråkad och vill hela tiden lära mig nytt.

Amanda MattssonAmanda Mattsson, ska börja NTI Handelsgymnasiet i Stockholm i höst:
– Jag vill börja med att jobba i butik, sen få fast anställning, sen efter ett tag starta eget. Inredning och mode är mitt fokus just nu och jag har varit på en anställningsintervju på butiken Chilli.

Jimmy NielsenJimmy Nielsen, handels- och administrationsprogrammet, Vallentuna gymnasium, tvåan:
– Först vill jag få ett extrajobb, sen jobba upp mig till fast jobb, sen till slut bli butikschef. Dels för lönens skull. Jag kommer förmodligen få sommarjobb på Ica, jag praktiserade där. Det är varierande att jobba med livsmedel, dagarna går snabbt och det finns alltid kunder att prata med.

Merri MebrahtomMerri Mebrahtom, handelsprogrammet, Celsiusskolan Uppsala, tvåan:
– Efter gymnasiet vill jag jobba som säljare i en butik eller sitta i kassan. Vi har varit på sex veckors praktik, då var jag på Lindex. Det är roligt att träffa och hjälpa olika kunder. Men jag kom till Sverige från Eritrea för tre år och fem månader sedan, så först måste jag bli bättre på svenska.

Emmy DuveliusEmmy Duvelius, handels- och administrationsprogrammet, Vallentuna gymnasium, ettan:
– Jag vill jobba inom mode, först som anställd i en klädbutik, sen starta eget. Jag började på handels- och administrationsprogrammet eftersom jag inte kom in på samhällsvetenskap/beteendevetenskap. Men det är kul och vi har mycket praktik. Jobbar man i butik får man träffa många människor och det finns alltid något att göra.