I går var June Pärnänen på jobbet redan klockan sju på morgonen. Hon hade städat och plockat upp varor innan morgonmötet började. De höll på att gå igenom målen för dagen när butikschefen gick ut och tog ett samtal, kom tillbaka och avbröt.
– Tio minuter innan vi skulle öppna, då fick vi beskedet, säger June Pärnänen på Hamleys i Nacka.

Nu har kedjans tre leksaksbutiker i Sverige stängt tills vidare. Ingen är uppsagd än, men i väntan på vidare besked har June Pärnänen anmält sig på arbetsförmedlingen. I går kväll hade personalen möte med vd:n, i kväll med facket. Efter det ska personalen från Nackabutiken ut och försöka ha lite kul ihop.
– Just nu väntar vi och hoppas att någon ska köpa företaget och öppna igen. Det är verkligen en glad arbetsplats. Vi har kul på jobbet, gör tatueringar på barnen och de får små klistermärken, säger June Pärnänen.

Bolaget Kids Retail of Sweden, som driver Hamleys i Sverige, ansökte om konkurs till Malmö tingsrätt på måndagen. I konkursansökan skriver ombudet att ”bolaget är på obestånd och denna situation är inte endast tillfällig”.

Advokat Leif Ljungholm är föreslagen som konkursförvaltare, men har inte utsetts formellt än.
– Att det handlar om ett 50-tal anställda, det är allt jag vet nu, säger han.

Hamleys har tidigare varit i blåsväder för att de anställda inte haft kollektivavtal och jobbat utan ob-ersättning. Företaget inledde förhandlingar med Handels, men tecknade aldrig avtal före konkursen.

Fakta

40 butiker i världen, 3 i Sverige

• Den engelska leksakskedjan Hamleys har 40 butiker världen över.

• Första butiken i Sverige
öppnade i Nacka oktober 2012. Nu finns man också i Malmö och Täby.