RNB är nu ett av runt 150 företag världen över som undertecknat avtalet Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh.
– Vi har bara en liten del av vår produktion i Bangladesh, men har sett att det finns risker i textilfabrikerna. Det är en del i ansvarstagandet för vår produktion. Det skulle jag tycka var viktigt om jag jobbade i våra butiker, säger Camilla Sandberg som är hållbarhetschef på RNB.

Bangladeshavtalet skapades förra året av globala fackliga organisationer efter att en textilfabrik rasat och över 1 000 arbetare omkom. Genom avtalet förbinder sig företagen bland annat att finansiera oberoende inspektioner om brand- och byggnadssäkerhet, och att textilarbetarna får vägra farligt arbete.

Andra företag som skrivit under är till exempel H&M, Ica och Zara. Ikea har inte skrivit på utan hänvisar till att man redan har en uppförandekod för leverantörer. Handels engagerar sig i frågan och håller nu på att undersöka vilka företag som har produktion i Bangladesh för att uppmana dem att skriva under.

Fakta

RNB driver Brothers och PoP 

RNB, Retail and Brands, driver kedjorna Brothers och Polarn O Pyret, och har även butiker på varuhusen NK i Stockholm och Göteborg.