”Ingen ung utan jobb”, är sossarnas första maj-paroll. Den sitter som en smäck. Att vara ung och söka jobb efter jobb utan att lyckas är något av det mest nedbrytande som finns. För att få en bra start i vuxenlivet det måste man få känna att man duger, att man behövs.
Även de unga som får jobb har det minst sagt knepigt. Osäkra anställningar är regel snarare än undantag. Handeln är en sådan bransch. För unga är det vanligt med erbjudanden om jobb från dag till dag på sms. 15 sekunder på sig att svara, annars går jobbet till någon annan. ”Ingen ung utan ett schyst jobb” borde parollen vara, förresten.

Men första maj bör handla om mer än att unga ska få en vettig start på vuxenlivet. Ett samhälle där människor inte känner sig trygga och kan försörja sig med vettiga villkor är inget bra samhälle. I ett sånt samhälle är det lättare för främlingsfientlighet och rasism att växa.
Det senaste halvåret har vi sett hur vanliga människor protesterar och gör motstånd mot rasismen, i Kärrtorp och på många andra orter. Vi har sett att det finns civilkurage bland läkare, brandmän och ABF-tjänstemän. Arbetarrörelsens värdegrund handlar om att alla människor är lika mycket värda och den kärnan måste vi komma ihåg idag. När alla människor är lika mycket värda så finns det inte plats för rasism och främlingsfientlighet.

”Vi kan inte förbjuda bort rasismen. Men vi kan göra 1 maj till en dag av motstånd mot fascism och nazism” skrev Expos chefredaktör Daniel Poohl igår i en debattartikel i DN. Det har han alldeles rätt i.
PS Det är snöglopp nu på morgonen här i Stockholm. Är det för kallt att gå ut i tåget? Det går faktiskt att delta genom facebook. Kolla här! DS