Handels film har setts över 2000 gånger på Youtube och du har förekommit i nyhetsinslag i SVT och andra medier. Hur känns det att bli så uppmärksammad?

– Jag hade inte väntat så stora reaktioner. Men det är bra att det kommer fram hur arbetsvardagen ser ut för många unga: med noll timmar på kontraktet och i väntan på ett sms varje morgon för att få chans att jobba den här dagen. Själv har jag 15 sekunder på mig att svara på sms:et, sen skickas frågan till nästa person i poolen. Så har jag haft det i fyra år nu.

Vilka kommentarer har du fått?
– Många har hört av sig på jobbet och via mejl. De flesta är positiva och tycker det är jättebra att någon vågar tala öppet om det här. Men det är ett stöd ”bakom skynket” – de flesta är rädda för att kritisera arbetsgivaren. Mina chefer har inte sagt något till mig, och jobb-sms:en har fortsatt att komma.

Varför är just du den som berättar om ett problem som gäller många?
– Min mamma har alltid uppmuntrat mig att tro på mig själv och stå upp för min sak. Någon måste säga ifrån om vi ska förändra situationen för tusentals. Kan jag bara hjälpa en enda så blir jag tillfreds i själen.

Hur skulle du vilja att din arbetssituation var i stället?
– Jag skulle vilja ha några timmar på ett schema och ett mindre antal butiker att hoppa runt mellan. När jag hade haft nollkontrakt och sms-jobb på tolv butiker i två år började jag plugga för att jag inte stod ut med osäkerheten. Vissa inhopp är vikariat, andra är ”allmän visstid”. På så sätt tar det längre tid att kvalificera sig för fast jobb. Jag håller med Handels om att allmän visstid borde avskaffas. 

Se filmen om Elin