Polfärskt-chaufförerna i Sundsvall har på sin lediga lördag gått utbildningen de måste ha för att få behålla körkortet. De blir bjudna på kurskostnaden, men har inte fått lön för timmarna.
– Det tycker vi är alldeles fel. Vi är ju tvungna att gå utbildningen för att ha kvar C-körkortet, säger Håkan Persson som jobbar på Polfärskt med att köra ut bröd till butiker.

Utbildningen är på totalt 35 timmar, uppdelad i delkurser, och handlar om trafiksäkerhet och miljövänlig körning. Håkan Persson har kört lastbil i över 30 år och tycker att den mest tar upp gammal skåpmat.
– De som är gladast är väl körskolorna som tjänar pengar på det.

Handels och Polfärskt i Sundsvall kan inte komma överens så facket har begärt central förhandling. På Polfärskt i Östersund är de däremot eniga.
– Där står de för lön även om utbildningen läggs utanför arbetstid, säger Handels ombudsman Jaana Pålsson.

Enligt Polfärskt vd Hans Jacobsson styrs inte frågan från centralt håll utan lösningarna kan skilja sig åt mellan de 24 självständiga företagen runt om i landet. Ägaren av Polfärskt i Sundsvall vill i dagsläget inte ge några kommentarer.

EU-kravet på utbildning gäller yrkeschaufförer i alla branscher och enligt Handels får de flesta lön under kurstimmarna. Antingen går man utbildningen på ordinarie arbetstid eller på en helg med extra betalt. Chaufförerna på Dagab i Borlänge som kör ut varor till Axfoods matbutiker har hittills gått tre lördagar.
– Vi går helger eftersom det är jobbigt att ersätta oss på vardagar. Vi får givetvis betalt som om vi jobbade en lördag, säger Mikael Persson på Dagab Borlänge.

Fakta

Fortbildning ett måste före 2016

• För att få fortsätta jobba som lastbilschaufför måste de med C-körkort utfärdat före 10 september 2009 gå en fortbildning, enligt ett EU-direktiv.

• Den ska genomföras före september 2016, vara på minst 35 timmar och kan delas upp i delkurser om 7 timmar.

• Fortbildningen ger ett yrkeskompetensbevis, YKB, som man liksom körkortet måste ha med sig. Var femte år ska det förnyas med nya kurser.

• De som tagit körkort efter september 2009 har redan ett YKB.