– Jag är grymt taggad, säger Julia Hansén när vi träffar henne efter att första tävlingsmomentet är klart för bedömning.
Sammanlagt nio timmar har hon lagt ner på att styla skyltdockan och det skyltfönster det är placerat i. De fyra tävlande i klassen butikskommunikatör, eller visual merchandiser som det också heter, har fått varsitt tema och material som de sedan har fått använda som för att skapa ett vackert och attraktivt blickfång i ett skyltfönster.

Tre domare ska döma butiksdekoratörerna och är på plats de tre dagar som tävlingen pågår. De noterar och antecknar allt från hur de tävlande tar sig an uppgiften, deras kreativitet, nytänkande och stresstålighet.
– De tävlande ska inte bara vara duktiga på färg och form de ska också vara framtida ambassadörer för sitt yrke, därför tittar vi mycket på hur de till exempel bemöter mässbesökare samtidigt som de jobbar under en relativt stor stress, säger Anders Rehn, från Handelns yrkesnämnd.

På plats i den i den stora mässhallen är även Julia Siira som jobbar på Hair Design i Stockholm. Hon tävlar i frisörklassen och har tidigare i år vunnit både silver i frisör-VM och guld i frisörteknik i junior-SM. Nu siktar hon på en plats i Yrkeslandslaget i Yrkes-SM. För henne ger tävlandet inte bara en extra adrenalinkick.
– Jag får mycket mer kunder nu efter att jag vunnit lite priser.

Emma Gabrielsson från Frösön och Julia Fält från Kristianstad, tävlar som florister och ska under de tre tävlingsdagarna binda en brudbukett, göra ett fritt arrangemang och dessutom göra buketter till vinnare i Yrkes-SM
Totalt 350 deltagare inom 40 olika yrken är på plats och tävlar i Umeå.

Fotnot: Amanda Alvarsson tog brons. Sara Anderson som vann första pris och Denise Landén som blev tvåa får tillsammans representera Sverige under Yrkes-EM i Lille i Frankrike och Yrkes-VM i Brasilien 2015.
Julia Hansén kom fyra.

Dekoratör/butikskommunikatör
1. Sara Andersson, Stöllet
2. Denise Landén, Stockholm
3. Amanda Alvarsson, Gagnef
4. Julia Hansén

Frisör
1. Pernilla Moberg, Kungälv
2. Danielle Kanetoft, Kungsbacka
3. Julia Siira, Järna

Florist
1. Elin Jakobsson, Kristianstad
2. Anna Elin Persson, Vankiva
3. Theres Nordh, Skärblacka