Kassalådan i det slutna kontantsystemet hissades inte ner som vanligt när en 24-årig anställd på Ica Supermarket i Sandviken skulle öppna sin kassa på måndagen. Till slut fick hon igång den elektriska hissanordningen, men den stannade inte när hon släppte strömbrytaren. Följden blev att ena handens fingrar klämdes fast.
– Hon skrek rätt ut. Någon bröt strömmen och försökte bända loss handen, men det gick inte, berättar kollegan Eva Wannberg som blev vittne till olyckan.

Arbetskamraterna larmade ambulans och räddningstjänst som anlände efter cirka 20 minuter. Kunderna i butiken hänvisades till kassan längst från olycksplatsen, medan flera anställda ställde sig runt sin fastklämda kollega.
– Hon hade fruktansvärt ont hela tiden. Till slut bändes hon loss av brandkåren med en kofot, berättar Eva Wannberg.
Den skadade fördes i ambulans till sjukhus i Gävle där hon undersöktes.
– Hela armen är svullen, men inga ben är brutna, säger Ica-handlaren Fredrik Hedberg.

Han tror att ett tekniskt fel på utrustningen kan ha orsakat olyckan.
– Det verkar ha varit något glapp i kontakten som gjorde att den gick av sig själv fast hon hade släppt knappen. Något liknande har aldrig hänt på de tolv år vi haft utrustningen, säger Fredrik Hedberg.
Han har nu beställt nya kontakter till samtliga kassor i butiken.
Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket som ska utreda saken. Enhetschef Christina Jonsson säger att verket inte känner till några liknande olyckor sedan tidigare.
Poul-Erik Jensen, ombudsman på Handels i Gävle och regionalt skyddsombud, ska också kontakta butiken.

Sedelväxlaren av märket Cashguard sitter på en hissanordning som tillhör en kassadisk från Itab.Catrine Johansson på Cashguard säger till Handelsnytt att felet troligen ligger i kassadisken och inte i sedelväxlaren. Cashguards svenska återförsäljare kommer dock att undersöka olyckan närmare.

Fakta:

Ovanligt med skador i kassan

I detaljhandeln rapporteras varje år drygt 500 arbetsolyckor med sjukfrånvaro, enligt Arbetsmiljöverket. De flesta som skadas är butiksbiträden. De flesta anmälningar handlar om fallolyckor (t ex hala golv), olyckor med handverktyg (t ex knivar), olyckor med transportutrustning (t ex truckar) och olyckor med maskiner (t ex skärmaskiner).

Olyckor som orsakas av kassan är ovanliga. Det händer att anställda klämmer sig i kassalådan eller på gummibandet eller rullarna som väger varorna. Arbetsmiljöverket känner inte till något tidigare fall av en olycka som den på Ica i Sandviken, där en anställd klämdes i hissanordningen till kassalådan.

Källa: Arbetsmiljöverket