En annan viktig fråga för arbetsgivarna inför valet är att handeln behöver bättre kompetens. Det behövs bättre yrkesutbildningar för att kunna skapa bra jobb för unga, säger de.
Men har lägre avgifter lett till att fler unga anställts? Nej, visar både fackets rapporter och forskning från Statens institut för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
Är det världens sug efter dem som har rätt utbildning? Nä, knappast.

Facket och arbetsgivarna i handeln har visserligen kommit överens om en ettårig yrkespraktik, som ger yrkesbevis och två års branschvana när lönen beräknas. Men det är inte såna praktikanter handlarna letar efter. I stället tar de för sig av det smörgåsbord av bidragsjobb som staten bjuder på.
Det finns: arbetspraktik som kostar noll (staten betalar allt), särskilt anställningsstöd (kostnad för företaget = 15 procent av lönen), nystartsjobb (kostnad = 37 procent av lönen), yrkesintroduktion (kostnad =  45 procent av lönen). Och så yrkespraktiken då, som kostar 75 procent av en heltidslön.

Än så länge är det bara elektronikkedjan Siba som vågar satsa på den. Förhoppningsvis kommer andra efter. Mycket talar dock för att de kommer från fackhandeln snarare än dagligvaruhandeln. El, sport, kläder alltså i stället för mat. Inom fackhandeln är det antagligen lättare att se vad de anställda betyder för kunderna och för resultatet och därmed enklare att satsa på den lite dyrare anställningen som också ger utbildning.

Matjätten Ica ger i alla fall blanka sjutton i yrkespraktiken. Istället gör man en grej av företagets samhällsinsats när flera tusen ungdomar, i ett särskilt projekt, ska få praktik i butikerna. Kostnaden för detta är noll för Ica, staten betalar lönerna. Men Icas övriga anställda får det förstås svettigt, när de ska hinna med att ta hand om och lära upp alla nya
Faktum är att handeln är värst/bäst av alla branscher på att utnyttja de subventionerade anställningarna ovan, som staten bjuder på nuförtiden. Yrkespraktiken ska vara den enda praktikformen i handeln, tycker facket.

Tyvärr är det orealistiskt i dagsläget, det finns alldeles för många subventionerade praktikvarianter. De ökar företagens vinst, men hittills finns inget som visar att de verkligen leder till riktiga jobb. Det är kanske något för en ny regering att ändra på.