– Det måste finnas de som har ett eget intresse. Annars är det svårt att få till en fackklubb. Vi är några som har engagemanget på vår arbetsplats nu, säger Marie Strandberg, som är klubbens studieorganisatör och försäkringsinformatör.

Hon har jobbat på livsmedelsbutiker i tjugo år, och inom kooperationen i fyra år. Att fler skulle vara med i facket på Coop eller att kooperationen skulle ha en särskilt bra relation till facket jämfört med andra livsmedelskedjor håller hon inte med om.
– Jag ser ingen skillnad på Coop som arbetsgivare och exempelvis Ica. Jag gick med i facket när jag jobbade på Ica och butikschefen här på Forum tyckte det var bra att vi bildade fackklubb.
– Men att tala om facket är inte alltid populärt har jag märkt. Jag tror att det är stor skillnad jämfört med 90-talet.

Malin Nyqvist, som är klubbens sekreterare, har jobbat på Coop i 14 år. Den förändring hon ser är att det är mer press på lönsamhet nu än förr. Hon var också med i den klubben som fanns på stormarknaden för flera år sedan.
– När jag fick barn kände jag inte att jag hade tiden. Det var också ett tufft arbete, som att stöta mot en stenvägg. Stödet från avdelningen var inget vidare heller.

Den nya klubben bildades i mars och har inte riktigt hittat sin form än. Men engagemanget går inte att ta miste på. De har varit på utbildning för nystartade klubbar som Trollhättans avdelning höll just för att underlätta, tipsa och sporra nyss blivna förtroendevalda.
– Det är jätteviktigt att känna stödet från avdelningen, särskilt i början och det har vi verkligen nu, säger Malin Nyqvist.

Högsta prioritet för klubben är att få arbetsgivaren att förhandla med dem. Tidigare har de kunnat få information om förändringar bara några timmar innan de genomförs. Sedan handlar det om att få upp deltidares timmar.
– Vi vill driva en klubb så att arbetsgivaren måste kolla med oss anställda före förändringar men också för att vi vill ha mer kunskap och inblick i vår arbetsplats och lära oss saker, säger Marie Strandberg.

Fakta

Coop Forum i Trollhättan

Ingår i konsumentföreningen Bohuslän-Älvsborg som är en fristående ekonomisk förening inom KF.

Är en av två Forumbutiker inom föreningen.

Har runt 70 anställda.

Fick fackklubb mars 2014.