Det har gått nära 20 år sedan FN:s kvinnokonferens i Peking 1995. Nu tar Nordiskt Forum för kvinnors rättigheter vid. Tanken är att formulera nya krav på regeringar och politiker. Handels vill uppmärksamma två frågor – rätten till heltid och vad som kan göras för att förbättra kvinnors villkor i textilindustrin i länder som Bangladesh och Kambodja.  

Karin Jungerhem, internationell ombudsman på Handels, ska prata om textilarbetarnas villkor tillsammans med H&M, IF  Metall och Nazma Akter, fackligt aktiv från Bangladesh.
– Vi fick frågan om vi ville vara medarrangör och tyckte att det vara ett bra tillfälle att informera om vad som kan göras för att förbättra arbetsvillkoren för textilarbetare i Asien, där majoriteten av arbetarna är kvinnor.
– Vi har under en längre tid jobbat med frågan tillsammans med IF Metall som organiserar arbetarna och bland annat H&M. Våra medlemmar i de svenska butikerna får ofta frågan vad som görs för att se till att de som producerar kläderna har bra arbetsvillkor. Så det här blir också information till vad butiksanställda i Sverige kan svara.

Vad är det som görs?

– H&M har tagit fram ett särskilt program som går ut på att de anställda ska ha lön som det går att leva på, att de får yrkesutbildning så de kan få en certifiering på sina kunskaper samt stärka samarbetet mellan den lokala arbetsgivaren och det lokala facket. H&M har även valt ut några fabriker där man nu provar modellen i ett projekt i samverkan med industrifacken och det globala facket ILO.

Har du någon kritik mot H&M?

– H&M arbetar väldigt aktivt med dess frågor. De var också först med att skriva under avtalet om brand-och byggnadssäkerhet mellan globala fack, multinationella företag och underleverantörer i Bangladesh. Jag skulle önska att deras projekt för att få till löner som de går att leva på och bättre villkor för textilarbetarna i Kambodja spred sig.

I Sverige är det svårt att ta sig förbi pressavdelningen för att få prata med H&M-anställda. Hur ser du på det?

– H&M- anställda i Sverige har samma yttrandefrihet som andra och det kan vi i facket hjälpa dem att informera om och stärka dem. Men vi i facket har ett mycket bra samarbete med H&M. Vi har en löpande dialog och de bjuder in de globala fackförbund också.

Vad ska du lyssna på själv?

– Tyvärr kommer jag inte hinna lyssna så mycket själv. Vårt seminarium är på lördagen och på fredagen behöver vi förbereda oss.

Fakta:

200 kvinnoorganisationer bakom ForumetSyftet med Nordiskt Forum är att ta fram handlingsplaner för att främja jämställdhet och kvinnors rättigheter och livsvillkor.

Nordiskt Forum ordnas av 200 kvinnoorganisationer i Norden. Huvudarrangörer är sju paraplyorganisationer i de fem nordiska länderna och de självständiga områdena Grönland, Färöarna och Åland.

I Sverige är det Sveriges Kvinnolobby som är paraplyorganisation. Handels har tidigare samarbetet med dem, i 15:52-rörelsen, en rörelse som synliggör efter vilken tid på arbetsdagen som kvinnor jobbar gratis.

Pågår mellan 12 och 15 juni i Malmö.

Nordiskt Forum i Malmö tar vid där FN:s kvinnokonferens i Peking 1995 slutade.

Parallellt med forumet pågår en feministisk festival.

Fakta:

Flera kändisar kommer
En rad internationella talare kommer, bland annat advokaten Catharine Mackinnon (USA), Phumzile Mlambo-Ngucka (Sydafrika) som är chef för FN:s kvinnoorganisation, forskaren Raewyn Connel (Australien) som skrivit en väl citerad bok om maskulinitet, med just namnet "Maskulinitet", Michael Kimmel (USA) även han forskare och talesperson för NOMAS, en organisation som jobbar mot våld mot kvinnor.