– Vi vill gärna anställa så fort som möjligt. Vi fick frågan från Handels yrkesnämnd och kände att det här var intressant. Visst, man kan få praktikanter gratis via Arbetsförmedlingen, men det är värt att betala för någon som är bra. Vi ser gärna att personen stannar om det funkar bra, säger Ivar Arnason, regionchef på Arbetsklädshuset.

Företaget som säljer arbetskläder och skyddsskor finns i Uppsala, Bromma, Hammarby, Västerås och Landskrona samt på nätet och har 20-talet anställda. Tanken är att så fort som möjligt anställa en yrkespraktikant.

Därmed kan Arbetsklädshuset bli först ut med yrkespraktik. Men även elektronikkedjan Siba rekryterar aktivt och Handels yrkesnämnd tror att det snart blir fler. Ett hundratal företag har visat intresse av yrkespraktiken i handeln och Handels yrkesnämnd vet 300 elever som i dagarna tar studenten från Handelsprogrammet som är intresserade.
– Nu gäller det bara att matcha dem, säger Anders Rehn på Handels yrkesnämnd som organiserar Handels, Svensk Handels och KFO:s yrkespraktik.

Yrkespraktiken har funnits i över ett år, men har ännu inte kommit i gång. Anledningarna är flera.  Yrkespraktiken ställer krav på bland annat examen från Handelsprogrammet och personen får inte vara äldre än 21 år.
– Det största problemet har varit att vi haft för få kandidater att slussa vidare. Företagen har också haft frågor kring hur de ska göra, vem på företaget som ska ha ansvaret. Att Siba bestämde sig för att satsa på det här har också varit ett startskott för företagen att se att det inte är så svårt, säger Louise Lindquist på Handels yrkesnämnd som sköter företagskontakterna.  

Yrkespraktiken kontrolleras och styrs av Handelns yrkesnämnd men går via Arbetsförmedlingen.  Och arbetsförmedlarnas kompetens brister.
– Ingen av dem som kommit från Arbetsförmedlingen har varit rätt för yrkespraktiken. Antingen har personen inte haft examen eller varit i fel ålder. Nu har vi ett bättre samarbete. Om vi kommer in tidigare i processen ser vi ju om person är rätt för yrkespraktik eller inte, säger Anders Rehn.

Förutom Handels yrkesnämnd har Handels varit ute i skolorna och informerat avgångseleverna på Handelsprogrammet om yrkespraktiken.

Fakta:

Yrkespraktik

Yrkespraktiken är handelns yrkesintroduktion. Via arbetsförmedlingen kan ungdomar få yrkesintroduktion. Enligt reglerna ska arbetsplatsens centrala kollektivavtal följas. I handeln innebär det att reglerna för yrkespraktik ska följas.

För yrkespraktik gäller bland annat att personen ska ha tagit examen från handelsprogrammet och är under 21 år. Praktiken är i 1 år och syftet är anställning. Arbetsgivaren betalar minst 75 procent av en heltidslön.

På arbetsplatser där det saknas avtal gäller yrkesintroduktion, den riktar sig till ungdomar som inte har någon yrkeserfarenhet.  Arbetsgivaren betalar 45 procent av lönen.