”Ett skott som du aldrig avlossat behöver du aldrig ångra.”
Lars-Anders Häggströms ledstjärna andas återhållsamhet, men innebär inte att han alltid sparat på krutet. Över 100 älgar har fått sätta livet till när kronojägarsonen kramat avtryckaren. Och arbetsgivare och högerpolitiker har utsatts för osande verbala angrepp när Handels ordförande retat upp sig på det han sett som orättfärdigt.
Men attackerna ska vara välriktade. Inget skadskjutet bytesdjur har någonsin undkommit hans bössa, hävdar han. Trots vredesutbrotten är han allt annat än impulsiv.
– Vissa ser mig nog som beräknande, själv säger jag genomtänkt.

Jakten är ett intresse som han ser fram emot att ägna mer tid åt sedan han i sommar avgått som förbundsordförande. Skogens djur må bäva, men politikens tiotaggare ser ut att gå säkra. Lars-Anders Häggström har avböjt erbjudanden att engagera sig för Socialdemokraterna på både nationell och kommunal nivå.
– Det är för långsiktigt, jag vill vara fri nu. Hellre snickra än sitta i en plenisal.

Närmast tänker han bygga ett badrum i den stuga i inre Västerbotten som varit hans fars föräldrahem. En gång hantverkare, alltid hantverkare, menar mannen som för 40 år sedan lämnade målaryrket på grund av eksem. På Obs i Skellefteå blev han Handels klubbordförande redan innan stormarknaden hunnit öppna 1977.
– Jag gjorde ett schema för 40 anställda, där lunchtimmen kortades till 45 minuter i utbyte mot åtta fridagar per år. Det lärde mig mycket om vilka möjligheter det finns i arbetstidsschemat.

1983 blev Lars-Anders Häggström ombudsman i Skellefteå och tio år senare enhetschef på förbundskontoret.  Utan att någonsin ha sökt ett jobb inom Handels valdes han slutligen till ordförande 2005. I dag pekar han på några viktiga förändringar som han är särskilt tillfreds med att ha medverkat till under sin tid i ledningen:

• Centraliseringen av Handels administration till ett servicekontor i Eskilstuna.
– Det frigjorde mycket pengar till verksamheten. Motståndet var stort och individer drabbades, men organisation måste alltid gå före person.

• Betoningen av Handels som ett förbund.
– Vi har fått avdelningarna att se sig som delar av Handels med uppgift att verkställa förbundsstyrelsens beslut – inte som självständiga organisationer som splittrar och motarbetar.

• Vändningen av det stora medlemsras som inleddes 2007.
– Vi vågade ha sjukdomsinsikt och inte bara skylla på andra. Vi testade nya sätt att värva när vi satsade oss ur krisen. En del var fel, men vi lärde oss vad som funkar.
 
Att ofrivilligt deltidsjobb fortfarande är ett stort problem för butiksanställda ser den avgående ordföranden som ett misslyckande. Statusen på yrket måste höjas, och ett avtal om branschutveckling med Svensk Handel kan vara ett steg på vägen. Grunden är lagd i och med att samtalsklimatet mellan fack och arbetsgivare blivit allt mer konstruktivt.
– Mycket tack vare Dag, säger Lars-Anders Häggström och syftar på Svensk Handels avgångne vd Dag Klackenberg som han haft en omvittnat god relation till.

Ännu en tid har han kvar sina uppdrag inom den fackliga internationalen Uni. Hoppet lever om ett länge eftertraktat globalt ramavtal med Ikea.
Jakt och hantverk är nog inte det enda som kommer att prägla hans pensionärsliv. Det kan bli som när barnen var små och han övervägde att sluta som ombudsman och börja måla igen. ”Gör du det”, sa hustrun Maud. ”Men efter fjorton dar kommer du att vara ombud för alla Norrlands målare.”
– Hon visste att jag inte kan hålla tillbaka mitt engagemang. Dyker det upp något som känns intressant kommer jag nog att hoppa på det.

Möte med

Lars-Anders Häggström  

 

ÅLDER: 63 år.

BOR: Hammarby sjöstad, Stockholm.

LÖN: 73 060 kr/mån.

AKTUELL: Avgår som Handels ordförande 31 juli.

FAMILJ: Hustrun Maud och två vuxna barn, ett barnbarn.

LÄSER: Deckare och politiska biografier.

SKÄMTLYNNE: Gillar practical jokes. Som när han ställde förbundskontorets nyinköpta motionscykel på en rundlagd kamrats tjänsterum med personlig hälsning på styret.

TJUSNINGEN MED JAKT:  Frihetskänslan i naturen och tävlingsinstinkten att överlista bytesdjuren.