Hon tänkte hela tiden att hon borde läsa.
– Jag ville men hann liksom inte. Så sa en väninna till mig att vi borde starta en bokcirkel.

Sagt och gjort. De startade en chattgrupp på Facebook och bjöd in fb-vänner som de trodde kunde vara intresserade. De blev tio stycken. Anna Ingers kände tre från början. Nu räknar hon alla tio som nära vänner.
– Det är väldigt utelämnande att vara med i en bokcirkel. Det var jag kanske inte beredd på. Men när man diskuterar böcker pratar man om livet, sitt eget och andras. Det skapar en närhet.

En gång var sjätte vecka träffas de hemma hos någon. Den personen fixar mat och lite vin. Har man som Anna Ingers inte så stort kan man vara hemma hos någon annan men Anna står för maten.

I slutet av september förra året hade de sin första träff. I början var det lite nervöst eftersom de som grupp inte kände varandra. De jobbar alla med olika saker. Anna Ingers på City Gross i Helsingborg. En annan arrenderar en bygdegård. En tredje är psykolog och en fjärde jobbar på ett energibolag. De pratade av sig, presenterade sig och så startade de diskussionen. Några hade förberett sig med post it-lappar klistrade på boksidor de ville diskutera. Andra hade antecknat. Anna Ingers hade förberett sig i huvudet men var lite avvaktande i början. Den gången läste de Bara ett barn av Malin Persson Giolito.
– Vi läste den samtidigt som en flicka försvann i verkligheten, så den fick en stark anknytning till verkligheten.  Men det som är roligt när man analyserar och diskuterar är att man får helt andra synvinklar. Vi läste till exempel Livet efter dig av Jojo Moyes. Den kändes som om den förespråkar aktiv dödshjälp. En som verkligen var för det kom att ändra inställning när vi diskuterade vilka som skulle jobba med att ta livet av folk som vill dö.

När det blev Anna Ingers tur att välja bok blev det Kärlek, vänskap och hat av Alice Munro.
– Jag gick med i bokcirkeln för att läsa böcker som jag annars inte skulle läsa. Jag är inte typen som läser nobelpristagare. Har mest läst Jackie Collins, deckare och som yngre Stephen King. Men det jag verkligen vill betona är att i början är det inte viktigt vad du läser utan att du läser.

De har också läst böcker som Anna Ingers inte tyckt om, som Rövardotter av Jackie Ferm.
– Den läste jag inte ut. Jag klarar inte när det bara är tragik. När man inte känner att personen har gjort en resa, accepterat och lärt sig att leva med svårigheterna. Jag har verkligen svårt för det.

Tips

Gör det enkelt!

Se helst till att ni är några fler än tänkt om inte alla kan vara med alla gånger.

Välj böcker efter intresse!

Komplicera inte till det. Det viktigaste är att man läser, inte vad man läser.

Är det svårt att komma i gång med diskussionen? Diskutera utifrån ett ämne, exempelvis vad är bokens tema? Hur uppfattar ni huvudpersonen? Varför har författaren skrivit den här boken? Vilken känsla väcker boken?

Fakta:

Så kommer du i gångDet är inte svårt att starta en bokcirkel. Du behöver ett rum, en bok och ett inte allt för stort eller litet gäng som läser. Man kan som Anna Ingers bokcirkel träffas hemma hos någon i bokklubben, turas om att välja bok och fråga bekanta, vänner och vänners vänner.

Tycker du ändå att det är för komplicerat kan du vända dig till exempelvis ABF som ordnar bokcirklar. Även många bibliotek gör det.

Alla länsbibliotek driver också en mötesplats för läsare på nätet, bokcirklar.se. Här kan man föra läsdagbok, skaffa läsvänner att diskutera böcker med och delta i bokcirklar. Sidan har även en gästblogg där bibliotekarier och kända författare skriver. Hemsidan drivs med stöd av Statens Kulturråd.