Erik Vikman hörde av sig till flera olika butiker när han fick nys om den nya anställningsformen inom handeln, yrkespraktik. Flera av dem fattade inte vad han pratade om, han fick inget napp. Men när han hörde av sig till Siba fick han komma på två intervjuer, sen var praktikplatsen hans.
– Det som gjorde mig intresserad var att man får utbildning samtidigt som man arbetar. Jag kliver in på oundersökt mark och har höga förväntningar på mig. Det är skrämmande och kul på samma gång, säger han så här dagarna innan.

Förra året tog han studenten från handelsprogramet. Sen dess har han haft ströjobb som servitör, på bemanningsföretag och i kiosker. Sin gymnasiepraktik gjorde han på Elgiganten, så elektronikintresset finns.
– Jag vet att jag har lätt att prata för min sak och tycker om att få folk att lyssna på mina råd. Jag är inte blyg alls.

Erik Vikman har fått jobberbjudanden från andra butiker, men bara timanställningar. Han föredrar yrkespraktiken. Där får han heltid och schysta anställningsvillkor från dag ett. Tryggheten ger honom en bättre chans att visa vad han går för. Men om han ser sin framtid inom handeln vet han inte riktigt.
– Nu vill jag få arbetslivserfarenhet, så man inte kommer direkt ut i vattnet utan att känna på det, så att säga. Sen vill jag plugga, men jag vet inte vad.

Läs tidigare artiklar om yrkespraktiken:
”Yrkespraktiken igång”
”Betald praktik i kläm när företag kan få gratis”

Fakta

300 intresserade

Det har varit svårt att hitta rätt folk till yrkespraktiken och starten har varit trög. Nu hoppas man att proppen gått ur. Siba är ett av företagen som vill ha fler praktikanter i sina butiker.

-- Vi har varit på informationsturné för gymnasietreorna och fått 300 namn på intresserade. Vi har förmedlat listan till företag, men än så länge har ungdomarna sommarlov, reser och är lediga. Till hösten hoppas vi att det rasslar till, säger Anders Rehn, vd för Handelns Yrkesnämnd som ansvarar för yrkespraktiken.

Fakta Yrkespraktik

75% jobb, 75% lön

• Yrkespraktik är en ny anställningsform som togs fram av facket Handels och arbetsgivarorganisationerna Svensk Handel och KFO. Är reglerad i kollektivavtalet.

• Praktiken pågår i ett år. 75% av arbetstiden är vanligt butiksarbete och 25% utbildning via webben. I utbildningen ingår övningar om saker som service, försäljning och arbetsmiljö. Någon i personalen ska vara handledare.

• Praktikanten tjänar minst 75% av minimilönen för ett års branschvana, vilket blir nära 14 900 kr/mån. Arbetsgivaren får ersättning från Arbetsförmedlingen på runt 3 500 kr/mån.

• Praktikanten ska vara under 21 år och gått gymnasiets handelsprogram med godkända betyg. Butiken som tar emot måste ha kollektivavtal.

• Det är man själv som kontaktar butiken man vill praktisera på. Om den säger ja ska en anmälan gå till Handelns Yrkesnämnd, kontaktuppgifter på www.handelnsyrkesnamnd.se