Vissa dagar var det 32 grader i kassan på Ica i Jokkmokk. Till och med mat förstördes när det var som varmast.
– Man fungerar inte riktigt i huvudet, blir svettig, ofräsch och fumlig. Det är ett problem i ett yrke där man ska se proper ut och vara trevlig och glad mot kunden, säger Ida-Maria Kuhmunen som jobbar i kassan och är skyddsombud i butiken.

För att kyla ner sig ställde de fram fläktar och försökte vädra. Personalen fick ha knälånga byxor i stället för hellånga. Men inget hjälpte. Ida-Maria Kuhmunen tyckte inte att det hände något när hon pratade med chefen, så innan hon gick på semester anmälde hon arbetsplatsen till Arbetsmiljöverket.

Efter det kom en hantverkare och upptäckte ett fel i ventilationen. Bara det sänkte temperaturen flera grader. Förra veckan installerades också en ny luftkonditionering och markiser är beställda.
– Det har blivit jättestor skillnad. Men vi hade tagit tag i det redan före anmälan, säger Ica-handlaren Anders Olofsson.

Ida-Maria Kuhmunen är nöjd och ärendet hos Arbetsmiljöverket är avslutat.
– Det har gått väldigt bra, väldigt fort. Värmen har varit ett problem flera somrar, så jag tror att det hade hänt grejer ändå, men min anmälan blev en blåslampa.

Fakta

Max 26 grader

Det finns ingen exakt tillåten temperaturgräns, men enligt Arbetsmiljöverket ska arbetsplatsen undersökas om det under en längre period är över 26 grader, vid fysiskt lätt arbete. Vid tillfällig värmebölja, runt en vecka, räcker det med tillfälliga åtgärder som fläktar, vädring, extra vatten och pauser.

Om du har problem med värmen, vänd dig först till chefen, sen skyddsombudet på arbetsplatsen eller Handels avdelning, sen Arbetsmiljöverket.

Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön. Om lokalerna hyrs ska arbetsgivaren kräva åtgärder av fastighetsägaren. Om fastighetsägaren inte gör något, kan Arbetsmiljöverket förbjuda uthyrning av lokalen.