Ugglan, fjärilen och tatueringen ”Life is what you make it” på armarna var för mycket för chefen på Ica Almérs. Han krävde att sommarjobbaren skulle dölja dem med långärmat medan alla andra fick ha pikétröja.

Den anställda vill inte uttala sig i Handelsnytt, men Ica-handlaren Magnus Almér säger att butiken har en ”hel och ren”-policy och då ingår att täcka tatueringar. Men han kan tänka sig att anställa folk som har det.
– Självklart. Vi dömer ingen, jag tycker tatueringar är fint, men inte på arbetstid, då döljer vi dem. Vi har aldrig behövt visa policyn innan eftersom ingen annan har tatueringar. Jag kommer bli bättre på att kommunicera ut den nu, säger han.

Handelsnytt har tidigare kollat olika butikskedjors regler om kläder och utseende. De skiljer sig åt rejält, och just mataffärer brukar ha en öppnare inställning till tatueringar.
– Jag frågade faktiskt chefen innan jag tatuerade mig på halsen, men det var inga konstigheter. Och eftersom jag har upprullade armar syns mina tatueringar där med. Hos oss är alla fria att uttrycka sig, sa Lynda Lee på Ica Maxi Råå i Helsingborg till Handelsnytt då.

Sommarjobbaren på Ica i Färjestaden valde dock att sluta och vände sig till Handels som förhandlat med butiken.
– Vi har löst konflikten och kommit fram till en uppgörelse som de skakat i hand på, säger Tony Karlstedt på Handels som inte vill säga vad överenskommelsen innebär.

Ica centralt ger sina butiker riktlinjer för kläder och smycken, men bara det som rör hygien och livsmedelssäkerhet. Övrig klädpolicy är upp till varje enskild butik att bestämma om. Handels menar att tatueringar borde vara fria att visa, så länge motivet inte är stötande.

Läs Handelsnytts tidigare artiklar om kläder och stil på jobbet:
”Kläder och stil avslöjar var du jobbar”
”Otydliga regler kring vad chefen får bestämma”

Fakta

Klädregler kan kräva facklig förhandling

Om ditt jobb ska införa eller ändra klädpolicyn, och det bedöms leda till en förändring av anställningsvillkoren ska företaget kalla till MBL-förhandling med facket.