– Det har aldrig varit meningen att vi ska driva egna butiker. Vi har inte organisationen för det. Butikerna ska ha franchisetagare, men vi har ibland tagit över ägandet, säger Jan-Anders Haag på Team Sportia och den som varit ansvarig för att få de egenägda butikerna på fötterna igen.

Förra året var det centrala bolaget Team Sportia nära konkurs då de inte kunde betala sina skulder. Konkurshotet gällde även de sju egenägda butikerna med 40-talet anställda. Sedan de som sportkedjan var skyldig pengar gick med på att skriva ner skulderna har risken för konkurs varit borta.

Men för att klara framtiden har det blivit förändringar för de anställda. Team Sportia har bestämt att alla butiker ska bli franchise.  Alla butiker har inte gått att sälja. Två har lagts ner och två är fortfarande egenägda i jakt på franchisetagare. Tre butiker har blivit franchise.

Totalt har runt sex fast anställda i de sju egenägda butikerna sagts upp. Majoriteten av de 15-tal som jobbat extra har fått sluta. Några har fått gå ner i tid på de franchisedrivna butikerna.
– Vårt mål har hela tiden varit att behålla så många anställda som vi kan. Men det hjälpte så klart inte dem som hamnade i kläm, säger Jan-Anders Haag på Team Sportia.

Fakta

Tre butiker har redan blivit franchise

Av 7 egenägda butiker har 2 lagts ner. Det som lagts ner låg i Lund och Burlöv utanför Malmö.
3 har blivit franchise. Det är butiken i Jakobsbergs city utanför Stockholm, en butik i Norrköping samt en butik i Lund.
2 butiker är kvar i egen ägo tills franchisetagare hittas. Det är butiken i Barkarby utanför Stockholm och Bernstorp, Malmö.

Franchises-butiker som lagts ner under 2013 är Kållered, Västerås Hälla, Västerås city, Katrineholm och Eskilstuna City.

2013 öppnades två butiker. En i Lerum, en i Emporia, Malmö.
I år har en butik i Borlänge har öppnat.

Team Sportia har runt 120 butiker.