– Jag jobbade i Värnamo tidigare men det var mycket kvällar. Här jobbar jag i skift och får därmed några lediga kvällar. Dessutom bor jag närmare Skillingaryd och trivs med lagerarbete så jag sökte mig hit, säger Samuel Johansson.

Tre har erfarenhet sedan tiden före Experts svenska konkurs.
– Alla som jobbat på lagret tidigare erbjöds söka jobb hos oss. Vi har inte nekat någon av dem jobb. De hade kompetens och erfarenhet. Men det var inte så många som sökte, säger Christian Hellman, platschef på nya centrallagret.

Fram till Experts konkurs 2012 servade Skillingaryd-lagret de svenska Expert -butikerna. Efter konkursen bommade lagret igen.  15-talet anställda förlorade jobbet. Men i maj i år öppnades lagret igen. Nu som centrallager åt de nordiska grannländerna. Runt 100 personer har fått jobb och ytterligare ett 50-tal ska anställas.

Få av de som jobbar på lagret är anställda av Expert. Elektronikkedjan har nämligen valt att lägga första anställningstiden, provanställningen på sex månader, på bemanningsföretaget Jobzone. Därefter går anställningen över till en fast tjänst på Expert.
– Vi ville fokusera på att få igång lagret. Vi hade inte klarat att anställda 100 personer själva samtidigt. Vi tog hjälp av ett bemanningsföretag som har den kompetensen istället, säger Christian Hellman.

En av dem som blivit anställda av Expert är Afan Nakick. Tidigare arbetade han deltid på ett företag i Jönköping.
– Jag trodde aldrig att jag skulle få jobbet, det var så många sökande. Men jag lyckades. I dag är jag tillsvidare anställd och jobbar heltid, säger han.

Handels arbetar nu med att värva medlemmar och få igång ett fackligt engagemang på lagret.

Bakgrund:

Lagret var stängt i två år

2010 flyttade Expert sitt lager från Norrköping till Småland. På lagret i Norrköping jobbade 23 tillsvidareanställda. När lagret flyttades till Småland skulle det bli ett centrallager för alla Expert-butikerna i de nordiska länderna. Men verksamheten hann inte så långt förrän Expert i Sverige gick i konkurs, 2012.

2012 jobbade lagret enbart för de svenska butikerna och hade runt 15 anställda. Expert-koncernen beslutade dock att det nya moderna lagret i Skillingaryd, Småland, skulle vara kvar men nu enbart serva Norge, Danmark och Finland.

2014, i maj, öppnade lagret igen, som centrallager åt Experts butiker i Norge och Danmark.

2015 kommer lagret att anställa fler då det även blir centrallager åt Finlands butiker.

Fakta:

Norskt bemanningsföretag

Jobzone är från början ett norskt bemanningsföretag. 2002 startade det i Norge. 2006 i Sverige.  2012 blev Jobzone delägare i Adaptus som har huvudkontor i Stockholm. Jobzone har ett tio-tal kontor i Sverige.  Adaptus bemanning har funnits sedan 2003 och Adaptus är ett auktoriserat bemanningsföretag. Jobzone har bemanningsavtalet.