Sedan två år ska Coop-personalen i kassan hjälpa kunderna att öppna påsarna så att de kan packa ner. De ska också kolla äggkartongerna så att äggen är hela. Äggkollen är inga större problem, men en Coopanställd Handelsnytt pratat med säger att det är så omständigt att öppna påsarna att hon hoppar över det ibland.
– Det är lite vansinne. Att öppna en kasse är inga bekymmer, men efter åtta påsar bildas det kö. Och man får ont i tummen. Det är just de där smårörelserna som är värst och leder till arbetskador.

Lars Nyander, ombudsman på Handels i Helsingborg, begärde i somras att alla Coop i hans avdelning skulle undersöka vad arbetsuppgifterna innebar för risker för kroppen. Han är inte nöjd med svaret.
– Nu har jag skickat över ärendet till Arbetsmiljöverket. Rörelserna är påfrestande för kroppen, säger han.

Coop skriver i ett mejl till Handelsnytt att påsöppningen och äggkollen handlar om att hålla en hög servicegrad och överträffa kundens förväntningar. Man tycker inte att rörelserna utgör någon risk för belastningsskador. Däremot kan bakterier spridas om man slickar på fingrarna för att få upp påsarna. Coop föreslår att butikerna skaffar fingertutor eller skumgummipuckar att fukta fingrarna med.

Läs tidigare artiklar här:
”Nytt servicegrepp – att öppna påsen”
”25 påsar i timmen tar på händer och axlar”