Arbetstidslagen förbjuder arbete i handeln mellan midnatt och klockan 05. Avtal om undantag kan dock slutas mellan arbetsgivaren och facket. Bauhaus, K-rauta och Hornbach har i år avtal för nattlig inventering i olika former. Byggmax fick lov att bygga om sina varuhus nattetid tack vare ett specialavtal.

– Om det finns ett välgrundat skäl och det handlar om tillfälligt arbete har vi ingen anledning att säga nej, säger Handels ombudsman Fredrik Glans.
Nattarbete på grund av sena öppettider i butiker godkänns i princip aldrig. Undantag finns dock, till exempel inom Pressbyrån och 7-eleven.

Handels ska formulera en tydlig policy för nattdispens och dessutom ta fram ett ramdokument för vad avtal om nattarbete bör innehålla. Det kan handla om att nattarbete ska vara frivilligt, att ob-tillägg på en viss nivå betalas, att elva timmars dygnsvila garanteras mellan arbetspassen, och att nattjobbarna får mat. Om allmänna kommunikationer saknas bör de få taxi hem.