Att hjälpa kunderna att öppna deras påsar och kontrollera att äggen är hela är en servicefråga, menar Coop. Men Handels ombudsman Lars Nyander i Helsingborg har reagerat på tilltaget.
– Även om det innebär små rörelser kan det leda till belastningsskador i händer, armar och axlar.

I somras begärde han att de sju Coop-butikerna som ligger i hans avdelning skulle undersöka vad arbetsuppgifterna innebar för risker. Han var inte nöjd med svaret utan vände sig till Arbetsmiljöverket som nu kräver ändring.
– Tvånget ska bort. Personalen ska bara öppna påsar och kolla ägg om det finns särskilda skäl för en kund. Vi har däremot inte bedömt om arbetsuppgifterna är skadliga för kroppen. Då måste det göras en djupare undersökning, säger Christina Berglund, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Pås- och äggriktlinjerna har gällt i runt två år och nu har Coop till 10 oktober på sig att ändra dem. Beslutet gäller bara för de sju Coop-butikerna som anmälan gällde. Om kedjan ska ändra reglerna över hela Sverige är ännu oklart.
– Vi arbetar nu med frågan och kommer att återkomma till Arbetsmiljöverket inom utsatt tid. Då kan vi uttala oss ytterligare, säger Louise Stephan på Coops presstjänst.

Vad tycker kunderna? Se enkäten till höger!

Läs tidigare artiklar:
”Nytt servicegrepp – att öppna påsen”
”25 påsar i timmen tar på händer och axlar”
”Coops påsar fall för Arbetsmiljöverket”

Fakta

Dessa butiker kan sluta öppna påsar och kolla ägg

Coop Konsum Kopparmöllegatan, Helsingborg
Coop Konsum Stenbocksgatan, Helsingborg
Coop Forum Helsingborg
Coop Forum Landskrona
Coop Extra Väla, Ödåkra
Coop Örkelljunga
Coop Extra Ängelholm