Nu är det Socialdemokraternas Stefan Löfven, före detta fackförbundsmannen, som fått den svåra uppgiften att bilda regering. Kanske har den redan presenterats när ni läser det här. Ska han lyckas måste det bli ett givande och tagande, som när fack och arbetsgivare förhandlar.

Men Sverigedemokraterna, SD, då? Partiet som har nazistiska rötter, vars företrädare alltför ofta har gjort rasistiska uttalanden, burit nazisymboler och begått våldsbrott. Varför röstar 13 procent av Sveriges befolkning på dem? Ja, inte är det för att de alla är rasister. Det handlar snarare om ett allmänt missnöje, med pensioner, med vården, med att det inte finns jobb, att eliten i Stockholm bestämmer.

Tidningen Sydsvenskan besökte ett av SD:s starka fästen, Svedala i Skåne, strax efter valet. Varför röstade ni på SD? var frågan.
”Det är något som är fel. Sjukhusen har inte råd att ta in folk fast alla vet att det behövs jättemycket folk i vården.” svarade en arbetslös SD-röstande undersköterska. Någon talade om att pensionen ju sänkts under den borgerliga regeringen, en annan om att SD är det enda parti som tänker på välfärden.

Väljare överallt var ju missnöjda med förra regeringens politik om jobb, pensioner och välfärd. Men för de flesta andra ledde det till att de röstade på S kanske, eller nåt annat parti. Kanske insåg dessa väljare att SD ju faktiskt stöttat den borgerliga regeringens beslut nio gånger av tio?  

Nån av de intervjuade i Svedala trodde att många röstade på SD av rent jävelskap, för att röra om i grytan. Aldrig i livet för att målet var att få en statsminister från SD.

SOM-institutet vid Göteborgs universitet gör regelbundet stora undersökningar om svenskarnas åsikter och inställning till olika frågor. En nyligen genomförd sådan visar att motståndet mot invandring faktiskt minskat de senaste 20 åren. Det som ökat är oron för främlingsfientlighet. Hur går det där ihop med SD:s framgångar? Knepigt.

Handels var på rätt väg när de gick man ur huse för att ringa medlemmar inför valet. En del av samtalen kom att handla om SD och vad partiet står för. Några kanske fick sig en tankeställare och la sin röst på ett annat parti. Hursomhelst var andelen Handelsmedlemmar som röstade på SD flera procent lägre än resultatet i riksdagsvalet.