Förra hösten beslutade Axfood att deras två lager- och transportverksamheter Axfood Närlivs och Dagab skulle slås ihop. Omorganiseringen inleddes vid årsskiftet och syftet var att effektivisera.

Nu har en del i detta blivit klar. Delar av lager- och transportverksamhet i Örebro flyttar till Jordbro utanför Stockholm och Backa i Göteborg. Först lades ett varsel på 33 tjänster. Men efter förhandlingar med facket blir det inga uppsägningar.
– De som drabbas är visstidare och inhyrda. Men de fasta jobben räddas, säger Michael Sjörén som sitter i Axfoods centrala fackliga grupp och bolagsstyrelse.

Verksamheten som flyttar från Örebro är varuförsörjningen till Axfood Snabbgross 20 butiker. Kvar blir lagerverksamheten som servar butikerna inom Axfoods kedja Handlar´n.

Den nya lager-och transportorganisationen ska vara helt klar i slutet av 2015.
– I dagsläget känner vi inte till någon ytterligare förändring som påverkar oss anställda. Men att det kommer komma skulle inte förvåna mig. Klart det finns en oro, säger Michael Sjörén.

Handelsnytt har sökt Axfood utan resultat.

Fakta:

Kör ut livsmedel till Axfoods butiker

Dagab körde ut livsmedel till Axfoods egna butiker, Hemköp, PrisExtra och Willys samt till några franchisedrivna butiker, exempelvis Tempo. Här jobbar runt 955 personer.

Axfood Närlivs körde ut varor till bland annat bensinstationer, 7-eleven och Pressbyråer.

Det är inte alla anställda som berörs av omorganisationen.

Axfood Snabbgross är en restauranggrossist som har 20 butiker i Sverige. I sortimentet finns matvaror inom restaurang, gatukök, café och kiosk.