Alla stora matvarukedjor, Ica, Coop, Willys och Hemköp, hyr ibland in personal för butiksjobb i kassan, i delikatess eller för kolonialplock. All inhyrd personal ska jobba under bemanningsavtalet. Men så är det sällan.

Rosénsson Consulting är ett bemanningsföretag som hyr ut personal till butiker i framför allt Malmöområdet. Det har varit verksamt i sex år utan något kollektivavtal alls för sina anställda.
– Jag har under de här sex åren aldrig fått någon fråga eller hört något krav om kollektivavtal, varken från butikerna eller från facket, säger Niklas Rosén, vd för Rosénssons Consulting.

MRC, med cirka 100 anställda bemannar ett 30-tal butiker i Stockholmsområdet, har varit verksamt i 14 år utan rätt kollektivavtal.  
– Jag har ansett att bemanningsavtalet inte riktigt är anpassat för oss som jobbar med butiksuthyrning, säger Per Steveling, vd på MRC.

Annika Örnemark, ombudsman i Göteborg, medger att uthyrda i butik hittills har varit en grupp som inte uppmärksammats tillräckligt.
– Vi har gjort ett bra jobb när det gäller bemanning på lagersidan. Nu är det butikssidans tur. Men vi har väldigt få medlemmar i den här gruppen, vilket gör att vi inte får till oss allt som händer. Jag har startat en dialog med bemanningsföretagen och butikerna här i vår region. Det handlar mycket om okunskap, även hos de fackligt aktiva på arbetsplatserna.

Suzanne Jensinger, ombudsman i Malmö håller med, okunskapen hos både anställda och handlare är stor. Lokalt har de nyligen börjat uppmärksamma frågan. Det börjar ge resultat, menar hon.
– Vi sätter hårdare press på handlarna för att de ska kolla upp vilka bemanningsföretag de anlitar, att det är auktoriserade företag med rätt kollektivavtal.

Rosénssons Consulting hyr ut ett 70-tal personer för bemanning i kassatjänst och kolonialplock. Ingen av dem har hittills varit fast anställda av bemanningsföretaget och ingen har heller fått garantilön.
– Vi har erbjudit dem att åka ut på jobb när vi har fått in förfrågan från någon butik och de har fått lön efter de timmar de jobbat, säger Niklas Rosén.

Nu efter sex års verksamhet väljer bemanningsföretaget att teckna kollektivavtal med Handels.
– Det är dags att vi blir ett företag som gör rätt. Jag ser bara positivt på det.

I och med att företaget tecknar bemanningsavtalet kommer det att erbjuda de anställda fasta tjänster och garantilön. Alla ska också få lön enligt GFL, det vill säga samma genomsnittslön som de anställda i butiken.
– Det innebär ett lönelyft på cirka 15 kronor mer i timmen för mina anställda. Det blir dyrare för butikerna men det får de räkna med.

Även Per Steveling, vd på bemanningsföretaget MRC är positiv till att nu auktorisera sitt företag och teckna bemanningsavtal för sina anställda.
– Om det finns andra som hyr ut till butik och klarar de
tuffa kraven i bemanningsavtalet så ska vi väl vi göra det också.

Fakta:

Därför hyr de in

Coop:
-- Coops butiker använder sig sedan fyra år av inhyrd personal när det finns behov som sträcker sig utöver ordinarie bemanning. Det kan vara vid frånvaro, när vi har behov av inventeringar eller under tiden som vi rekryterar en specialisttjänst, säger Louise Stephan, pressansvarig inom Coop.

Hemköp:

Hemköp uppger att de använder bemanning till exempel då de öppnar en butik, stänger en butik eller andra speciella situationer.
-- Men våra butiker budgeterar inte för inhyrning. Vi lägger mindre än 0,8 procent i total inhyrning sett till våra totala personalkostnader, säger Anders Fahlgren, HR chef på Hemköp.

Ica, Limhamn, Malmö:
-- Vi hyr in folk dagligen, en eller två stycken. Framför allt till utgångskassan och till varuplock, men också till fiskdisken och delikatessen, säger Kennet Andersén, klubbordförande, Ica Kvantum i Limhamn.

Ica Rönneholm:
-- Vi har haft bemanningspersonal i några år. Behovet har ökat. Tidigare hade vi en större personalstyrka som gick på deltid, då var det fler som ville jobba extra. Nu går fler på heltid så vi har ingen egen personal att ta för att täcka vid sjukdom. Vi har ingen egen ringlista längre utan ringer bemanningsföretaget istället, det är smidigare, säger handlare Patrik Olsson, Ica Supermarket Rönneholm.

Willys, Täby, Stockholm:
-- Vi hyr in regelbundet men mindre nu än för ett par år sedan. Vi går bättre nu och har råd med en större egen personalstyrka som kan täcka upp för varandra, säger Jimmy Schillerström, färskvaruchef, Willys Hemma Täby.

Så gjorde vi: Frågan om inhyrning har ställts till: Pressavdelningarna på de stora butikskedjorna och 12 livsmedelsbutiker runt om i landet där vi har pratat med butikschefer, anställda och förtroendevalda. Exemplen ovan är ett urval.

Fakta  

De hyr ut till butik

Lexman. Cirka 100 anställda. Bemanningsavtalet.
Qwork. Cirka 120 anställda. Bemanningsavtalet.
Retail Knowledge. Cirka 200 anställda. Bemanningsavtalet.
Bemannica. Cirka 100 anställda. Bemanningsavtalet & Detaljhandelsavtalet.
Storesupport. Cirka 160 anställda för butik. Bemanningsavtalet och Detaljhandelsavtalet.
MRC. Cirka 100 anställda. Detaljhandelsavtalet.
Rosénssons. Cirka 70 anställda. Inget avtal ännu.

Bemanningsavtalet har tecknats gemensamt av 14 LO-förbund för att ge bemanningsanställda rätt till heltid och garantilön de dagar de inte är uthyrda.

Detaljhandelsavtalet är det kollektivavtal som gäller för anställda i privata butiker. Det tillåter korttidsanställningar utan garantilön och gäller även till exempel när Ica hyr in varuplockare från ett bemanningsföretag som i sin tur lägger ut det på entreprenad.
-- Ibland är avtalen flytande mellan verksamheterna inom ett bemanningsföretag. Men alla som är inhyrda till kassan, delikatessen, förbutiken eller något annat ordinarie butiksjobb där butiken står för arbetsledningen ska lyda under bemanningsavtalet. Då gäller aldrig detaljhandelsavtalet, säger Annika Örnemark, ombudsman.