Partierna har i en ny överenskommelse kommit fram till att ”missbruk av visstidsanställningar ska förhindras och arbetstagares rätt till trygghet och förutsägbarhet öka”.

Många som jobbar i butik vet hur det är. De har inga fasta timmar eller kontrakt. En del blir inringda samma morgon, eller får ett sms som de snabbt måste svara på för att få ett ledigt pass. Det kan pågå i flera år utan att man får fast jobb. Elin Karlsson är en av dem som suttit och väntat på sms för att få jobba på en klädbutik i Malmö. Nu har hon börjat plugga.
– Det stjäl så mycket glädje av arbetet. Det är jättebra att partierna nu drar i frågan. Jag tror att i grunden vill vi alla ha en trygghet.

Något konkret förslag från S och MP finns inte, men Handels välkomnar beskedet.
– Osäkra anställningar har ökat inom handeln och det är viktigt att den negativa utvecklingen stoppas. Vi ser fram emot att få se detaljerna om hur regeringen ska förhindra staplandet av visstider, säger Susanna Gideonsson, Handels förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

För att det ska bli någon ändring i lagen krävs dock en majoritet i riksdagen, vilket S och MP inte ensamma har.