Den 2 september hade kunnat vara slutet för en av de anställda på Biltemas lager i Halmstad. En 100 kilo tung pall med varor föll från två meters höjd rakt emot hen. En halv meter blev räddningen.
– Det var verkligen tur att det inte hände någonting allvarligt. Att pallen istället landade en halv meter i från min kollega, säger Tony Kok, huvudskyddsombud på Biltemas lager Retolg AB i Halmstad.

Lagret öppnade för sju år sedan. Redan efter första året påpekade fackklubben att möjligheten för pallar att falla utgör en fara för livet. Facket har därför velat ha ett så kallat genomskjutningsstopp, ett form av stoppskydd, som hindrar pallarna från att falla.

På lagret står längor med pallar i rad. En längd består av två pallar med ryggarna mot varandra. När en pall med varor sätts på plats kan den putta till pallen den lutar sig emot så den trillar ner på golvet. I värsta fall kan 450 kilo falla från 10 meters höjd. Detta har inte hänt. Däremot har pallar trillat och Arbetsmiljöverket har varit på plats förr. En utredning har också gjorts. Men något stopp har inte kommit på plats. Däremot har Retlog gjort andra lösningar.

Men det har inte hjälpt. Den 2 september skedde ännu en olycka. Arbetsmiljöverket kräver nu att Retlog sätter upp genomskjutningsskydd överallt på lagret.
– Föreskrifterna är väldigt tydliga. Genomskjutningsskydd ska i princip alltid finnas. Undantag kan vara om pallen står mot en vägg, säger Håkan Asterhall, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Till 1 november ska Retlog ha tagit fram en handlingsplan på hur installationen av genomskjutningsskydden ska gå till. Att det inte gjorts tidigare menar Retlog beror på att de försökt med andra lösningarna.
– Vi har tillsammans med skyddsombuden på vår arbetsplats nu tagit del av en utförligare tolkning av representant från Arbetsmiljöverket gällande behovet av denna typ av skydd, svarar vd Lars Borup i ett mejl till Handelsnytt.

Facket på arbetsplatsen välkomnar Arbetsmiljöverket krav,
– Vi har drivit detta länge. Men det är trist att det måste ske en olycka för att det ska hända någonting. Vi har varit oroliga och frustrerade, säger Tony Kok.

Tips:

Var tålmodig.

Rapportera allt till Arbetsmiljöverket.
Skriv ner! "Det som inte finns dokumenterat finns inte."
Bra dialog och samarbete med arbetsgivaren är viktigt, kanske särskilt om man tycker olika.

Källa: Tipsen kommer från skyddsombudet Tony Kok.

Fakta:

200 anställda på fyra lager

Retlog AB bedriver logistik verksamhet åt bland annat Biltema. De har fyra lager, ett i Halmstad. Totalt har de 200 anställda.