– Muffinsen var inte rättvisemärkta, kravet var att minst en produkt skulle vara det. Grejen var att uppmärksamma märkningen och berätta om den, säger Anders Liljeström Leidebrant på City Gross som för dagen fick kalla sig fikamästare.

Varje år arrangerar Fairtrade en utmaning, att samla så många som möjligt att fika Fairtrademärkta produkter. I år bjöd fackklubben på City Gross i Kungens Kurva sina arbetskamrater på eftermiddagsfika i lunchrummet. Ett 30-tal kom.

– Jag höll ett litet tal om kaffeodlarna också. Detta är lite av en hjärtefråga. Det handlar om att göra det bättre för arbetarna som tar fram kaffet och chokladkakorna, arbetare som far illa, arbetare på andra sidan jorden men som är precis som du och jag, säger Anders Liljeström Leidebrant.

Fakta

Märkning som garanterar bra villkor 

• Totalt antal fikadeltagare blev 609 066, och antal fikapauser över landet
2 987. Siffran uppdateras kontinuerligt på fairtradechallenge.se.
• Fairtrade är en märkning som garanterar att de som jobbar i produktionsländerna har schysta arbetsvillkor.
• Runt 1 800 produkter har märkningen, exempelvis kaffe, bananer, choklad och glass.
• Förra året köptes Fairtrade-märkta produkter för 208 kronor per person i Sverige. Försäljningen ökade med 29 procent. 
• Handels är medlem i Fairtrade.