– Det var ett väntat besked. Jag hoppas få jobb i den nya butiken. Det skulle vara fantastiskt kul att få bygga upp en butik från start, att börja om med bättre förutsättningar och få visa vad vi går för, säger Agneta Johnsén, som jobbat på Maxi i 15 år.

Ica stänger Maxi Arlanda hösten 2016 på grund av dålig lönsamhet.
– Arlandastad som handelsplats drar inte folk, framför allt inte inom dagligvaruhandeln. Vi har under flera år varit missnöjda med omsättningen. När vi fick chansen att öppna i Märsta bestämde vi oss för att lägga ner Maxi, säger Jan Oldebring, etableringsdirektör på Ica.

Det är två år till stängning men Ica ville informera de anställda redan nu.
– Då får de en bättre chans att hitta nya jobb, säger Jan Oldebring.

Facket hoppas att några av de Maxi-anställda ska få jobb på Kvantum.
– Personalen har ingen rätt att få följa med. Men vi hoppas ändå på det. Även om det är ett dåligt besked att en stormarknad ska läggas ner är det är bra att personalen får detta besked i god tid så att de har möjligheter att söka nya jobb, säger Lukas Ringqvist, ombudsman på Handels i Uppsala.

Handlaren Conny Holmlund förstår Icas beslut att lägga ner hans butik. Även han är glad att beskedet kommer i så god tid.
– Det ger mig och min personal tid. Mitt fokus är att fortsätta driva min butik.

Vilken handlare som kommer att sköta den nya Kvantum-butiken är inte klart, inte heller hur många tjänster butiken kommer att ha. Personalen på Ica Maxi är inte uppsagd än. De har kvar sina anställningar tills butiken lägger ner. Handels kommer inom kort att hålla ett medlemsmöte för de anställda.