Linnégatans blomsterhandel har åtta anställda i två butiker på Linnégatan i Göteborg.  Handels har sedan i somras försökt få arbetsgivaren att teckna kollektivavtal.
– Ägaren har vägrat att förhandla eller att teckna avtal. Vi vill att de anställda ska få rätt lön och ob-ersättning samt de försäkringar som följer med kollektivavtalet. Därför lägger vi ett konfliktvarsel, säger Handels avtalssekreterare Per Bardh.

Enligt Peter Persson, ombudsman på Handels i Göteborg, skiljer sig de anställdas löner och villkor i dag inte så mycket från kollektivavtalets.
– Vårt krav handlar främst om att vi vill ha en uppgörelse mellan två parter.

Företaget är en enskild firma och drivs alltså av en ensam ägare som är personligen ansvarig för ekonomin. Detta är en ovanlig konstruktion för ett företag med så många som åtta anställda.

Om arbetsgivaren inte skriver under ett kollektivavtal bryter konflikten ut lördagen den 29 november klockan 09.00. Det är dagen före första advent och traditionellt en viktig dag för blomsterhandeln.
Varslet omfattar total arbetsnedläggelse, det vill säga strejk, på de två butikerna, samt blockad. Blockad innebär en uppmaning från facket till allmänheten att inte befatta sig med företaget under konflikten.