Mathilda Ferm och Emma Nielsen går på Individuella gymnasiet på Ekerö för att plugga upp betygen och ska snart söka in till ett program. De tycker att handel verkar kul när Denise Landén, som jobbar extra på Lagerhaus och studerar till visual merchandiser på yrkeshögskola berättar om hur det är att jobba inom handeln.

– Det är ingen som vet vad visual merchandiser är men det kallades dekoratör förut. Det är många som inte vet vilka yrken som finns inom branschen. Gillar du ekonomi till exempel kan du jobba med det inom handel, säger hon.

Studenter på handelsprogrammen kan göra yrkespraktik, något som har avtalats fram mellan arbetsgivarna och facket, och innebär ett års praktik och utbildning med lön hos en arbetsgivare.

– Yrkespraktiken lockar verkligen. Om man är lite skoltrött är kan det vara en fördel att få komma ut och arbeta, röra på kroppen och få in en fot i branschen, säger Denise Landén.

Enligt Anders Rehn, vd på Handelns Yrkesnämnd, hör många arbetsgivare av sig och vill ta in yrkespraktikanter.
– Problemet är att det inte finns tillräckligt med elever att fylla platserna, säger han.

Handelns yrkesnämnd certifierar också skolor. Då krävs det bland annat att handelsprogrammen erbjuder möjlighet till högskolebehörighet, praktik, och att skolan har ett lokalt programråd bestående av fack och arbetsgivare. Hittills har fem handelsprogram fått certifikat.

– De som blivit certifierade har fått mycket mer ansökningar. Vissa av dem har varit tvungna att tacka nej till elever, säger Anders Rehn.