På många utbildningar till bland annat hudterapeut och makeup-artist kräver skolorna att eleverna gör praktik för att bli godkända. Kosmetikaföretaget Kicks märker av att fler hör av sig till butikerna. Därför har de nu tecknat ett avtal med Handels om vilka regler som ska gälla.

Praktikanterna ska ha en handledare och en handlingsplan från skolan. Eleverna får inte vara ensamma i butiken, jobba i kassan eller ta emot bokade behandlingar av betalande kunder.

De ska heller inte få jobba under lov och helger och de får ingen lön. Anledningen är bland annat att praktikanterna inte ska tränga undan andra anställda.

Det lokala facket ska få veta om en elev erbjuds praktik.

– Det är jätteviktigt att arbetsgivaren är lyhörd mot personalen och att någon får tid att handleda. Risken är annars att praktikanten blir en belastning om det redan är mycket att göra, till exempel runt jul. Det är inte heller kul för praktikanten att känna sig i vägen, säger Jannika Fahlander, ombudsman på Handels.

Många butiker tar därför inte emot praktikanter under julhandeln.

Avtalet gäller bara de som studerar till olika yrken inom skönhetbranschen. Det ska inte blandas ihop med handelns yrkespraktik, som är till för personer som gått ut handelsprogrammet på gymnasiet.