Konflikterna mellan Proffice och facket har avlöst varandra på Icas lager i Helsingborg de senaste tre åren. Bråken har handlat om arbetsvillkoren för de Proffice-anställda och har rört låga löner, orimliga prestationskrav och otillräcklig vila mellan arbetspassen. Beskedet om avskedet av klubbordföranden kom precis när Handels på allvar inlett ett arbete med att ta tag i konflikterna med Proffice. I våras bildades en fackklubb och sedan några månader tillbaka har Handels avdelning i Helsingborg och fackklubben haft schemalagda förhandlingar med Proffice.

Den som varit drivande i det fackliga arbetet är klubbordföranden.  Nu vill Proffice avskeda hen, varslet kom den 14 januari.
Genomför Proffice detta kommer vi att bestrida det och ta saken vidare, säger Martin Nyberg, ombudsman på Handels i Helsingborg.

Handels vill dock inte kommentera anledningen till avskedet.

Redan från början har Proffice markerat sitt avståndstagande gentemot klubben. Bemanningsföretaget har aldrig erkänt klubbens förhandlingsrätt. Företaget kan bara tänka sig att förhandla med avdelningen.
– Det är problematiskt och måste lösas. De Proffice-anställda har bildat en fackklubb och ska ha förhandlingsrätt, säger Martin Nyberg.

Proffice bekräftar att de ”inlett ett avslutande av konsultens anställning”. men vill i dagsläget inte ge några ytterligare kommentarer.

Fakta

Bakgrund:

Tvisten har pågått länge

I februari förra året kom Ica och Handels överens om att inhyrda som under tre års tid fått för låg lön skulle kompenseras. Då handlade det om att de inhyrda fick en grund- och ackordslön. Ica fick backa och man kom överens om att en genomsnittslön skulle gälla för de inhyrda. Men hur den ska räknas ut kunde man alltså inte enas om.

I höstas inledde facket ett arbete med att reda ut de lokala frågorna. Under tiden är det paus i de stora frågorna om klubbens förhandlingsrätt och de inhyrdas löner. Förhoppningen är att kunna ta tag i detta i februari.