– Det handlar inte om varsel om uppsägning utan om justering av anställningskontrakt, säger företagets kommunikationschef Anna Sjödin.

I måndags fick runt 1 100 anställda på Media Markt-varuhusen runt om i landet beskedet att deras anställningsgrad och scheman kan komma att ändras. Företaget har konstaterat att det behövs mer personal på vardagkvällar och helger för att hjälpa kunderna när flest handlar.

Alla varuhus berörs, utom fyra: Barkarby och Gallerian i Stockholm, och varuhusen i Luleå och Gävle. På Media Markt i Norrköping är många oroliga.
– Vi får hela tiden höra att det inte finns pengar till extra tjänster så min egen slutsats är att om fler ska jobba kvällar och helger så handlar det om att skära i anställningsgraderna, säger Lottie Fallman, tidigare klubbordförande på arbetsplatsen.
Fackklubben lades ner förra veckan.
– Vi måste sälja mer, springa snabbare. Folk mår inte bra. Vi har kämpat med anställningsgraderna, vi vill få upp dem och arbetsgivaren vill dra ner. Vi är slutkörda, säger hon.

Snart kommer fackliga förhandlingar med Handels inledas på varje varuhus. Innan dess kan Media Markt inte säga hur arbetstiderna kommer förändras eller hur många som berörs.
– Nästan alla jobbar redan varannan helg och vi kan inte kräva att de ska jobba mer. Det kommer se olika ut i olika varuhus. Vissa får jobba mer, vissa får gå ner i arbetstid, vissa förblir oförändrade. I vissa butiker kanske vi får anställa, säger Anna Sjödin.

Även om förhandlingarna inte har börjat har Handels sin ståndpunkt klar.
– Om det är arbetsgivarens ambition att minska heltider till förmån för fler deltider kommer vi motsätta oss det. Det står i kollektivavtalet att parternas ambition är att öka antalet heltider. Då är det fullständigt fel väg att gå, säger Ewa Björkman, Handels ombudsman med ansvar för elektronikhandeln.

I maj är förändringarna planerade att vara genomförda.

Fakta

Media Markt är en hemelektronikkedja som ingår i tyska koncernen Media-Saturn-Holding GmbH.

I dagsläget finns 27 varuhus i Sverige.

Media Markt har runt 1 400 anställda, exklusive huvudkontor och e-handel.

Varje varuhus är en egen enhet och varje varuhuschef är delägare i sitt eget varuhus.