– Vi tror på olikheter och vill skapa en inkluderande och humanistisk kultur. Genom att skaka hand med alla och få till en dialog så uppmuntrar vi den sökande att vara sig själv och bidra med sitt eget unika perspektiv, säger Mattias Johansson, varuhuschef på Ikea i Västerås.

Alla sökande fick svara på frågan ”varför är du här idag?” och intervjuerna tar mellan tre och fem minuter. De kunde också lämna in CV och ansökan. Av de runt 1 200 sökande kommer runt 50 personer få sommarjobb. Fackklubben tycker att det är ett bra sätt att rekrytera nya.

– Alla får samma chans. Vissa kanske är dåliga på att uttrycka sig i skrift men är sociala och trevliga, säger Lena Axén Söderberg, ordförande i Handelsklubben.

Hon var själv på plats för att svara på fackliga frågor från de sökande.

– Det är bra att vi börjar rekrytera så tidigt så att vi hinner planera inför sommaren och se till att sommarvikarierna får en bra introduktion, säger hon.