Förra veckan samlades personalen på Media Markt i Örebro och valde fackklubb. Jonatan Tjäder blev ordförande.
– Det har legat i tankarna ett tag, men inte blivit av. I och med varslet kändes det som att nu är det dags. Utan fackklubb hade vi inte haft insyn i förhandlingarna. Nu kan alla på arbetsplatsen känna sig representerade, säger han.

Jonatan Tjäder har alltid gillat facket, tyckt att det är en viktig maktfaktor på en arbetsplats. Men han har aldrig varit aktiv. Hittills har han bara gått några kortare kurser. Nu ska han få lära sig mer om lagar, regler och att vara förtroendevald.
I förhandlingarna om omorganisationen med Media Markt kommer två representanter från klubben på Örebro-varuhuset att vara med, tillsammans med Handels ombudsman Ann Abrahamsson.
– Att de bildat egen klubb är jättevärdefullt. De känner sin arbetsplats på ett sätt som jag aldrig kan lära mig, säger hon.

Handelsnytt har pratat med flera anställda runt om i landet efter att Media Markt varslade nästan hela sin personalstyrka i början av februari. Många misstänker att varslet i första hand handlar om att dra ner antalet heltider. På butiken i Högsbo i Göteborg jobbar runt 20 personer heltid.
– Vi är nästan helt säkra på att heltiderna kommer att försvinna. Många är oroliga och även jag själv, säger Mikael Johnsson Flood, klubbordförande.
Under vecka sex, när varslet kom, hade Handels en stor rekryteringskampanj i hela landet och det gjorde att flera anställda gick med i förbundet.
– Vi hade mycket hjälp av att facket var här, säger han.

Även i Norrköping är många i personalen oroliga.
– Vi får hela tiden höra att det inte finns pengar till extra tjänster så mina egna slutsatser är att om fler ska jobba kvällar och helger så handlar det om att skära i anställningsgraderna, säger Lottie Fallman, tidigare klubbordförande på arbetsplatsen.
Hon har en heltidstjänst och är orolig för att förlora timmar och att behöva jobba tre helger i månaden.
Fackklubben la medlemmarna ner för några veckor sedan.
– Vi är slutkörda, säger Lottie Fallman.

I Eskilstuna har personalen fått höra att det inte kommer att bli några uppsägningar.
– Men folk är oroliga för att behöva gå ner arbetstid, säger fackombudet Johnny Pettersson.

I Kalmar har personalen knappt fått någon information om vad som ska hända.
– Känslan man får är att det inte handlar om att göra sig av med folk men att fördela ut den tid som finns på fler deltider, säger klubbordföranden Jimmy Skansberg.

Fakta

Alla Media Markt-varuhus berörs av varslet utom fyra: Barkarby och Gallerian i Stockholm, och varuhusen i Luleå och Gävle.

1 100 anställda berörs av varslet. Media Markt har runt 1 400 anställda, exklusive huvudkontor och e-handel. I dagsläget finns 27 varuhus i Sverige.

Media Markt är en hemelektronikkedja som ingår i tyska koncernen Media-Saturn-Holding GmbH.