Många anställda i second hand-butiker som drivs av ideella föreningar eller trossamfund har inte Handels butiksavtal. Handels försöker teckna avtal med dem, men det är inte alltid lätt. För ett tag sedan sa Stockholms Stadsmission upp sitt avtal och tecknade Kommunals avtal, med lägre ob för sina anställda. Nu försöker parterna på central nivå ta fram butiksavtal tillämpade för second hand-butiker. Det ska ske oavsett momsregler.
– Handels avtal ska gälla när det handlar om butiksförsäljning. Det gäller oavsett momsregler. Men man får titta på varje arbetsplats för sig, säger Tommy Tillgren, Handels 1: e vice ordförande.

Fakta

Olika villkor för lika butiker

Få har Handels butiksavtal

Myrorna och Erikshjälpens egna butiker har kollektivavtal med Handels. Några få av de butiker som Röda korset driver har avtal med Handels. Emmaus består av olika fristående föreningar. I Stockholm har de anställda så kallade solidaritetslöner. På Emmaus i Gryttby har de anställda haft Handels avtal. Majoriteten av Stadsmissionens butiker har inte avtal med Handels.