– Jag har jobbat här i tio år. Visst jag har märkt att det gått sämre. Men momskravet blev dödsstöten, säger Anne-Marie Björk, en av sex anställda på Emmaus Gryttby utanför Uppsala.

När Emmaus Gryttby utanför Uppsala fick reda på att de måste betala moms kunde de inte förlänga hyreskontraktet för en av de två butikerna. Alla sex anställda sades också upp. Tanken var att driva ena butiken, den i Gryttby, under de anställdas uppsägningstid. Därefter med extra personal, fler volontärer och minskade öppettider, för att på det sättet slippa momskravet.

Finansministerns besked ändrar inte på planeringen, enligt Susanne Karlsson, butiksansvarig på Emmaus Gryttby.
– Det är goda nyheter att finansministern har börjat tänka efter lite. Tyvärr så är det lite sent. Momsregeln gäller just nu. Därmed kvarstår alla uppsägningar. Men vi får se och hoppas att det löser sig till slut, säger hon.
Däremot är det definitivt för sent för butiken i Svista. Utan hyreskontrakt stänger butiken i mars oavsett regeländring.

Även i Gävle har anställda fått gå. Drygt halva personalstyrkan på Gävleborgs biståndsgrupps två butiker har sagts upp. Från att ha varit elva anställda har fyra sagts upp och en person varslats. Finansministerns besked kan ändra på detta.
– Vi har aldrig velat säga upp anställda. Det var enda sättet för att inte gå i konkurs. Det här är fantastiskt goda nyheter. Jag hoppas kunna återanställa dem så fort momskravet tas bort, säger Göran Lofjärd, verksamhetsansvarig på Gävleborgs biståndsgrupp.

Fakta

Så påverkar momsreglerna anställda

Neddragningar eller nedläggningar

Handelsnytt har kontaktat de stora kedjorna, Emmaus, Myrorna, Röda korset, Stadsmissionen och Erikshjälpen för att se hur momsreglerna påverkar dem. Alla aktörer säger att de kommer att behöva stänga butiker eller minska personalstyrkan om inte reglerna ändras snart.