Förra veckan var det dags igen. Knivrån på Netto på Bangatan i Västerås. Det var i onsdags vid halv åtta-tiden på kvällen som en ensam maskerad person kom in och tvingade till sig pengar. Det var tredje rånet på knappt ett år och nu riktar Arbetsmiljöverket sitt ovanliga krav mot butiken. Om ni inte skaffat slutet kontantsystem innan 15 april får ni böta 100 000 kronor.
– Vi har som policy att ställa det kravet efter två, tre rån under ett år. Det är vedertaget att en butik som utsatts för rån löper större risk att utsättas igen. Busarna har lärt sig att här kan de få pengar, säger Peder Carlsson, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Handels avdelning i Västerås vände sig redan i augusti till Arbetsmiljöverket och ville att de skulle ställa kravet. Även om man tycker att det borde gjorts för längesen är man nu nöjda.
– Nu vill vi sätta oss ner med Nettos ledning och göra en handlingsplan för hur de ska sätta in systemet i sina andra butiker. Vi punktmarkerar Netto lite grann. De har inte tagit sitt ansvar som stor kedja, säger Krister Colde, Handels arbetsmiljöombudsman.

Netto meddelar att slutet kassasystem redan är beställt till Västeråsbutiken, och att man gärna sätter sig ner med Handels och diskuterar resterande butiker.
– Men jag är inte alldeles övertygad om att ett slutet system ger bättre skydd. När rånarna inte får pengar kan de bli desperata och gå loss på inredning och personal i stället, säger Lennart Dahlberg, förhandlingschef på Netto i Sverige.
– Om vi installerar systemet beror på situationen i respektive butik. Vi gör individuella riskbedömningar.

Netto har tidigare överklagat ett liknande krav från Arbetsmiljöverket. Då gällde det en butik i Malmö (läs artikel här). Netto fick rätt i kammarrätten, och slapp installera slutna kassor. Att överklaga är inte aktuellt denna gång.
– Det var helt andra förutsättningar i Malmöbutiken. Det var första och enda gången den utsattes för rån och beslutet från Arbetsmiljöverket var så uppenbart felaktigt, säger Lennart Dahlberg.

Handelsnytt har tidigare skrivit om Hemköp i Eskilstuna som också fick kravet att installera slutet kassasystem från Arbetsmiljöverket. Läs om hur de anställda tycker det blev här!