Varför började du videoblogga?
– Det är ett bra sätt att visa andra hur verkligheten som bemanningsanställd – och som anställd
på Proffice – ser ut. Jag omfattas inte av någon lojalitetsplikt som anställda gör. Facket kan inte heller gå ut och göra det jag gör nu.

Vad vill du uppnå?
– Videobloggen handlar också mycket om bemanningsavtalet och vilka rättigheter man som bemanningsanställd har. Det är få inhyrda som kan avtalet. Majoriteten har inte fackklubb, de saknar alltså fackliga representanter på jobbet, och då måste man ha stenkoll själv. Ombudsmän eller fackklubben för de fast anställda lever inte i de bemanningsanställdas värld och har därför inte heller riktig koll på de inhyrdas arbetsvillkor.

Din videoblogg skulle kunna ses som hot mot arbetsgivaren – är hot en bra metod tycker du?
– Jag varken hotar eller förtalar dem. Förtal är att sprida lögner. Det gör inte jag. Jag har allting på papper eller inspelat. Det jag säger är sant och jag har det svart på vitt. Jag hotar dem inte heller.

Facket förhandlar om ditt avsked – hur tror du ditt videobloggande påverkar det?
– Proffice har gjort klart att de inte kommer att återanställa mig. Videobloggen påverkar inte det. Däremot skulle jag inte göra detta om jag
var anställd eller klubbordförande. Som anställd har jag en lojalitetsplikt och som facklig måste man förhandla.

Det har startats en stödgrupp för dig på Facebook. Runt 200 medlemmar. Många fackligt aktiva inom Handels – hur känns det?
– Jag är ytterst tacksam för det. Det känns väldigt stort. Jag får dagligen mejl om att stå på mig. Höja rösten. Och de är många fackligt aktiva lokalt som gör stöduttalanden.

Du går nu ut och är öppet kritisk mot din tidigare arbetsgivare är du rädd att det ska påverka dina framtida jobbmöjligheter?
– Det finns en plan. Nej, jag är inte rädd utan ser ljust på framtiden.

Fakta

Förhandling om avsked pågår

Proffice och Handels vill inte kommentera videobloggen

Proffice understryker att avskedet inte har med den tidigare anställdes fackliga uppdrag att göra. I övrigt vill Proffice inte närmare kommentera frågan med hänsyn till konsulten. 

Handels säger att videobloggandet är ett val den tidigare anställde gjort. Handels har inga kommentarer till detta.

Förhandlingar mellan Handels och Proffice om Andrés uppsägning pågår fortfarande. Fackets ståndpunkt är att avskedandet gjordes på grund av Andrés fackliga engagemang. LO-TCO Rättsskydd vill inte uttala sig i just detta fall eftersom det finns en risk att ärendet hamnar i domstol och därmed på deras bord.

André vill inte gå ut med sitt efternamn