Konsum Värmland gjorde en förlust på 50 miljoner kronor 2014. 11 butiker, framför allt på landsbygden, hotas med nedläggning om de inte kan vända förluster mot vinst.

– Vi kan inte subventionera butiker som går med underskott år ut och år in. Nu åker vi runt och pratar med medlemmar, ägare, personal och kommuner och länsstyrelse för att hitta lösningar för öka omsättningen, säger Tomas Sjölander, vd på Konsum Värmland.

Han säger att ett sätt kan vara att kommunen går in och stödköper varor till sin verksamhet på den lokala Coop-butiken för att rädda kvar bygdens kanske enda butik.

Tomas Sjölander vill inte säga hur många anställda som riskerar att drabbas men enligt Eva Enström, ombudsman på Handels i Karlstad rör det sig om ett 50-tal jobb. Hon avvaktar just nu eftersom det inte finns något konkret beslut om någon butik.

Är de anställda oroliga?

– Både och. Många har haft på känn att detta skulle komma. Det handlar om butiker som blöder, säger hon.

Samtidigt som butiker på landsbygden går dåligt satsar Konsum Värmland på sitt Coop Forum i Bergvik i Karlstad och på nya butiker i centrum.

Om det blir butiksnedläggningar finns det flera omplaceringsmöjligheter inom butikerna i Karlstad kommun.

– Jag vet dessutom att bland annat Coop Forum kommer att behöva anställa framöver efter ombyggnaderna, säger Eva Enström.

Vd:n Tomas Sjölander betonar att inga beslut är tagna ännu och han tycker att flera butiker har chanser att överleva.

– Men skulle vi vara tvungna att lägga ner butiker följer vi såklart arbetsrätten. Vi är måna om våra anställda och finns det möjlighet kommer vi att erbjuda dem som drabbas andra jobb inom koncernen, säger han.