De anställda på Candyking kör ut och plockar upp lösviktsgodis i livsmedelsbutiker. När företaget började sälja lösviktsgodis 1984 var de ensamma på marknaden. Men konkurrensen har hårdnat. Fler aktörer som exempelvis Cloetta har börjat leverera smågodis till butiker.

I början av 2015 förlorade Candyking runt 700 Coop-butiker till just Cloetta. Det gjorde att Candyking tvingades se över sin verksamhet. Det är nu gjort. 45 av 200 heltidsanställda förlorade jobben. Även 60-talet timanställda drabbas. Totalt har 100 personer sagts upp.

Ica är en stor het kund för smågodisföretagen. Candyking levererar i dag till 750 av Icas butiker. Men Gottmix, som ägs av Privab har gett Candyking konkurrens här. Nyligen tappade Candyking några Ica-butiker till just Gottmix.

– Ica en stor kund till oss. Vi är fortfarande marknadsledande inom lösviktsgodis i såväl Sverige som i Norden. Det finns ingenting i dagsläget som pekar på att fler anställda skulle behöva sägs upp., säger Carl Rosang, Vice President Category&Sourcing på Candyking Holding.

Enligt honom är Candyking nu inne i en nysatsningsprocess.
– Vi är i full gång med att lansera satsningar som ska säkra vår position. Vi har investerat i ett bättre godissortiment som ska lanseras under året. Vi ska också ha fler butiksaktiviteter. De ska bli roligare att handla godis i våra hyllor. Dessutom satsar vi på naturgodiset Parrots.

Fakta

Europaledande godisföretag

Runt 500 anställda i Europa

Candyking grundades 1984 och är ett multinationellt företag som finns i de nordiska länderna, Storbritannien, Irland och Polen. De är Europas största smågodisleverantör. 2014 körde de ut 42000 ton smågodis till butiker i Europa. Totalt jobbar 461 personer inom företaget, som omsatte cirka 1,75 miljarder kronor.  

I Sverige ingår varumärkena Karamellkungen, Parrots (naturgodis) och Premiyum (mer exklusiv choklad som säljs i lösvikt). I Sverige är i dag runt 150 personer fast anställda. De jobbar med att köra ut och plocka upp lösviktsgodis i butikerna. Personalen omfattas av detaljhandelsavtalet. Candyking har också timanställda, antalet varier stort beroende på säsong. En del timanställda har endast kontrakt på två timmar i veckan.