– Vi hade en central förhandling, men de var inte beredda att ta tillbaka honom som anställd. Nu stämmer vi i domstolen, kräver jobbet tillbaka och skadestånd, säger Handels ombudsman Sören Söderman.

Den anställde var fackordförande för Proffice inhyrda lagerarbetare på Icas lager i Helsingborg. I januari avskedades han. Proffice säger att det inte har med det fackliga engagemanget att göra. Handels menar tvärtom att detta är anledningen, och att det bryter mot föreningsrätten.

Handels vill att avskedet dras tillbaka och att Proffice ska betala den uteblivna lönen. Dessutom kräver man skadestånd på 450 000 kronor för brott mot medbestämmandelagen, mbl, och lagen om anställningsskydd, las, till medlemmen. Facket kräver också skadestånd på 250 000 till förbundet för brott mot mbl.

– Vi har ännu inte fått stämningen och har inga kommentarer i dagsläget, säger Maria Uggla, presschef på Proffice.